OVO NI ERDOGAN NIJE OČEKIVAO: Mjesečni izvoz iz Turske dostigao historijski maksimum…

0

Izvoz iz Turske nastavio je rasti i povećao se u septembru za 4,8 posto u odnosu na isti mjesec prethodne godine. Vrijednost izvoza u mjesecu koji je upravo završio premašila je 16 milijardi dolara (124 milijarde TL) i postavila novi mjesečni rekord, objavila je u petak ministrica trgovine ove zemlje Ruhsar Pekcan.

- TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

“Ne samo da smo postigli uspjeh kada je u pitanju mjesec septembar i ova godina, već smo ostvarili i najveći septembarski izvoz ikada”, kazala je Pekcan, prenosi turski Daily Sabah.

Turski izvoz porastao je za 28,5 posto u odnosu na august.

Izvoz odjeće zabilježio je rast od 15% da bi u septembru dostigao 1,6 milijardi dolara, tekstil je porastao za 12,8% na 1,1 milijardu dolara, hemikalije za 19,4% na 1,1 milijardu dolara a sektor strojeva i mašina za 4,8% na 2,1 milijardu dolara, navela je Pekcan,piše Novi.

Također je primijetila da je automobilski sektor prvi put zabilježio rast tokom perioda pandemije i to za 0,5% na 2,2 milijarde dolara.

Izvoz Turske u Francusku porastao je za 12,8%, dok je izvoz u Njemačku porastao za 10,6%, Veliku Britaniju za 3,2% a Španiju za 2,3% u septembru.

Izvoz u Italiju i Holandiju zabilježio je pad od 7,2%, odnosno 5,9%.

Izvoz u EU povećan je u septembru za 5,6%, u Ameriku za 22%, u Aziju za 6,8% i u Afriku za 1,7%.

Predsjedavajući Skupštine turskih izvoznika (TIM) Ismail Gülle rekao je da se nadaju da će do kraja godine postići izvoz od 165,9 milijardi dolara.