Ovo je 10 trikova koji bi mogli ubrzati rad vašeg Androida

Nakon nekog vremena svi osjete usporavanje rada telefona. Ovo su jednostavni potezi koji mogu pomoći da vaš telefon ‘lakše diše’. S nekima ipak treba i paziti.

1. Restart uređaja
Prvo rješenje za sve manje probleme s uređajima koje pogoni neki operativni sustav.

2. Update OS-a
Imate li najnoviju verziju Androida? Provjerite na Settings-About Device-Software Update.

3. Rješavanje suvišne multimedije i aplikacija
Aplikacije koje ste jednom pokrenuli, slike koje imate i na drugim platformama, glazba koju rijetko kad slušate, sve su to faktori koje treba uračunati kod sporijeg rada mobitela.

4. Ispraznite cache aplikacija
S vremena na vrijeme  uputno je isprazniti mapu s ‘keširanim’ podacima aplikacija na Settings-Storage-Cached Data

5. Onemogućite animacije
Ponekad učitavanje animacija na uređaju troši vrijedne memorijske resurse. Hakirajte svoj Android pristupom developerskom meniju sljedećim postupkom: Settings-About Phone: ovdje sedam puta pritisnite opciju Build Number nakon čega se otvara izbornik Developers Options gdje na opcijama Window animation scale, Transition Animation Scale i Animator Duration scale gasite animacije.

6. Zamijenite ROM
Kod starijih modela uređaja često postaje nemoguće držati korak s novim verzijama Androida, a tu u pomoć priskaču verzije sustava poput CyanogenModa ili AOKP-a koje je razvila open-source zajednica. Imajte na umu da u ovom postupku morate rootati svoj uređaj i time mu poništavate garanciju, pa se prije bilo kakvih instalacijskih avantura dobro informirajte.

7. Dajte Chromeu memorije
Ako vas muči sporo otvaranje stranica u Google Chromeu, omogućite aplikaciji dodatno korištenje memorije upisom naredbe chrome://flags/#max-tiles-for-interest-area u novom tabu koji vam potom otvara izbornik za alociranje memorije. Promijenite zadanih 128 u 512 mb.

8. Obuzdajte procesorske parazite
Kao i sa memorijom, tako i s procesorskom snagom, neke aplikacije jednostavno ‘jedu’ resurse, a teško je ustanoviti koja je baš krivac. Pregledom situacije u task manageru poput onog Watchdogovog brzo ćete ustanoviti tko ide ‘na spavanje.

9. Limitirajte pozadinske vampire
Neke aplikacije  pozadinskim radom troše i mobilni promet pa vam osim radnih resursa otkidaju i dragocjenu mjesečnu kvotu. Provjerite koje su to i limitirajte ih pregledom na Settings-Data Usage.

10.Napravite tvornički reset
Vraćanjem svih vrijednosti na nulto stanje zadnja je opcija kada ništa ne uspijeva da ubrzate rad uređaja. Imajte na umu da time formatirate sve podatke sa svojeg uređaja, od aplikacija, glazbe do poruka i fotografija. Pristupite opciji na Settings-Backup and reset-Factory reset, piše “24sata.hr“.

Možda vam se svidi

Comments are closed.