Ove probleme s vidom nemojte ignorisati

Ove probleme s vidom nemojte ignorirati – otiđite na pregled.

Budući da u očima nema receptora za bol, to što se ona ne osjeti ne znači da su oči zdrave, upozoravaju stručnjaci. Svaka promjena vida ima svoje značenje.

Budući da u očima nema receptora za bol, to što se ona ne osjeti ne znači da su oči zdrave, upozoravaju stručnjaci. Svaka promjena vida ima svoje značenje.

Male tamne sjene koje plutaju pred očima sastavni su dio normalnog vida te obično nisu razlog za brigu. Sjene su zapravo ostaci strukture kolagena koji formira sluznicu oka. Pomoću njega oko zadržava svoj oblik, no ostaci mogu pobjeći s ruba na sredinu vidnog polja.

Pojava takvih plutajućih sjena ne zahtijeva posjet liječniku osim ako se sjene ne počnu pojavljivati zajedno s bljeskovima svjetla ili ukoliko se jedna tamna sjena u vidnom polju duže vrijeme ne miče.

U tom slučaju moguće je da se mrežnica odvaja od stražnje strane oka, a taj proces može trajati od jednog dana do dvije sedmice.

Glavni simptom odvajanja mrežnice je velika prazna tačka u vidnom polju koja ne nestaje, te je u tom slučaju potrebno odmah potražiti liječnički pomoć.

Odvajanje mrežnice češće je kod kratkovidnih ljudi, a pravovremena pomoć spriječiti će trajne posljedice na vid,piše “24sata“.

Svjetla u bojama, poput gledanja u kaleidoskop

Većina ljudi vidjeti će spektar svjetla u raznim bojama ako dovoljno dugo gledaju u jednu bijelu tačku. To je uzrokovano fotosenzitivnošću mrežnice i obično je bezopasno. No ponekad može upućivati na predstojeću migrenu.

Svjetla u bojama koja ne prolaze u roku od 15 do 30 minuta, a vide se na oba oka simptom su očnih migrena. Gleda li se predugo u jednu svijetlu tačku poput sunca, riskira se trajna povreda mrežnice.

 

 

(Kakanj-X / Zdravlje – (KX) )

Možda vam se svidi

Leave A Reply