Ove četiri “zdrave” stvari možda usporavaju vaš napredak u vježbanju

Ako naporno trenirate i hranite se zdravo, a rezultati ipak izostaju, negdje griješite. Puno je razloga koji mogu usporiti vaš tjelesni napredak, a poznati australski trener Sam Wood otkrio je četiri najčešća.

1. Ne hranite se zdravo koliko mislite

Ako imate puno obveza i ponekad doručkujete granolu ili acai bobice, moguće je da radite veliku grešku. Prosječna zdjelica acai bobica sadrži oko 60 grama šećera zbog čega je bolje odabrati omlet sa špinatom i gljivama ili avokado.

2. Konzumirate dijetalne namirnice

Dijetalni proizvodi reklamiraju se kao oni koji ne sadrže šećer ili imaju nizak udio masti. No to se često nadomješta šećerom ili soli.

“Ne debljate se zbog masti, nego rafiniranog šećera ili procesiranih ugljikohidrata. Vašem napretku zdrave masti u pravim količinama mogu samo pomoći”, kaže Wood i savjetuje da jedete pravu hranu pazeći na veličinu porcije.

3. Svaki dan radite iste vježbe

Tijelo ima nevjerovatnu sposobnost prilagodbe. Loša posljedica toga je da se može brzo naviknuti na rutinu i nešto što je u početku bilo efektno, više možda neće donositi rezultate.

“Ako radite iznova jednu te istu stvar i očekujete drugačiji rezultat, niste realni. Mijenjajte vježbe i pojačavajte intenzitet”, poručuje Wood.

4. Jedete previše “zdravih” stvari

Svi koji se hrane zdravo posežu za avokadom, orašidima i sjemenkama, ali potrebno je paziti na održavanje kalorijskog deficita.

“Hrana koja ima puno kalorija, čak i ako je zdrava, u prevelikim količinama ne donosi ništa dobro”, upozorava Wood.

Slavni trener zagovara ravnotežu i svakodnevno kretanje te kontrolu unosa kalorija kako se ne biste našli u začaranom krugu iz kojeg ne vidite izlaz. (index.hr)

Možda vam se svidi

avatar