Ovaj gradić u BiH su zbog zlata okupirali turisti

BiH je u prvih šest mjeseci ove godine napustilo blizu 18.000 ljudi, najaktuelniji su podaci kojima raspolaže Unija za održivi povratak i integracije BiH. I općinu Vareš iz dana u dan napuštaju i stari i mladi. No ipak taj trend nadležni pokušavaju zaustaviti otvaranjem novih radnih mjesta.

Da li je priča o pronalasku zlata u Varešu možda glavni krivac zašto je ljetos ova bh. općina vrvila od turista? Prvi čovjek općine kaže – zlata je bilo i uvijek će biti u Varešu.

“Zlato nije nepozaninica ni za Bosnu i Hercegovinu, a posebno za Vareš, samo je pitanje šta netko smatra zlatom. I ja, i mi svi u Varešu zlatom smatramo nas, kao osnovni ljudski resurs, koje ima ova Općina. Kao radne, odgovorne i ljude koji imaju tradiciju i kulturu. A zlato je znači i u vodama, šumama, čistom zraku, čistim potocima.. Znači sve ono što priroda daje je zlato”, pojašnjava Zdravko Marošević, načelnik Općine Vareš.

Upravo zbog takvog zlata, odnosno prirodnih ljepota, geografskog položaja, ovaj gradić pedesetak kilometara od Sarajeva, sve je češće spominjan na turističkim sajmovima i forumima. Da je tako, potvrđuje nam jedan i od sretnika koji ima posao u svom rodnom gradu. Naime, Admir Čizmo već godinama radi kao turistički vodič, a ove sezone dočekao je brojne turiste u grad kovača, livnica, a čini se sada i zlata.

“Ulažemo koliko možemo, pokušavamo što bolje da se promovišemo, mada su nam najbolji promotori gosti koji su bili prethodnih godina, koji na svojim društvenim mrežama podijele fotografije, podijele videa, podijele iskustva … Često nam se i vraćaju. Recimo iz Malezije i Katara i često po njihovim preporukama nas kontaktiraju i drugi. Recimo ove godine smo imali goste iz Afrike, iz Tanzanije”, priča Čizmo.

A da Vareš posjećuju gosti iz cijeloga svijeta, dokazuje i karta koja se nalazi u vareškom Ribnjaku, a na koju se svi posjetitelji koji dođu i posjete ovu općinu označe iglicom. Pa tako ovdje možete pronaći iglice iz cijeloga svijeta. Jedan od turista u Vareš je stigao sa Grenlanda. A kako se mogu prijaviti oni koji dolaze iz cijeloga svijeta, tako mogu i oni koji su iz BiH.

Nažalost, slika Vareša su i napuštene i porušene tvornice. Nekada je ova općina bila industrijsko središte, a danas pak vapi za novim pogonima, ali i novim stanovnicima. Naime, od prijeratnih 22.000 stanovnika općina Vareš sada ima 9.500 žitelja. Natalitet se ne povećava, a stanovništvo i iz ovog kraja odlazi, potvrđuje nam lokalni župnik.

“Stanovništvo odlazi, nema mladih ljudi, većinom su to starci ili penzioneri, koji žive sami ili su po dvoje. Ova djeca ih dođu posjetiti za blagdane. Dođu da ih vide i odu nazad. Takva je situacija, a dokle će da traje ne znam”, kaže fra Anto Cvitković, župni vikar u Varešu.

Dokle, pita se i načelnik Vareša, koji kaže da odlasci iz ove općine nisu uglavnom zbog socijalnih i ekonomskih prilika.

“Ima odlazaka i radi nesigurnosti. Politička scena u BiH se mora uozbiljiti i dati odgovor da građani budu sigurni u prostoru na kojem žive, a ekonomski uvijek će biti i bolje i gore, ali nigdje nije sjajno, pa ni u Europi”, zaključuje Marošević.

Ratna zbivanja zaustavila su napredak u ovom gradu, načelnik ponavlja – život u njega vratiće se kroz turizam.

Možda vam se svidi

avatar