Ova žena je rekorderka u BiH: Prima penziju još 1958. godine

Među korisnicima Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje RS-a je 16 penzionera sa navršenih 100 i više godina života, saopšteno je iz ovog fonda…

Kad smo već u manjem bh. entitetu, njih 12 živi RS-u. A tri u Srbiji i jedan u Hrvatskoj, a od 16 stogodišnjih penzionera je 13 žena i trojica muškaraca.

Najstarijija penzionerka čiji su inicijali U.Đ. rođena je 1912., ima navršenih 106 godina i živi u Srbiji, a penziju koristi od 1976. godine.

Najstariji penzioner nije istovremeno i korisnik prava sa najdužim periodom korištenja penzije, a taj rekord pripada ženi čiji su inicijali B.Đ, a koja pravo na penziju koristi već 60 godina – od 1958. godine.

U dužini korištenja prava u penzijskom fondu RS-a slijede Ž.A. sa 59 godina, S.S sa 57 godina i K.R. sa 54 godine od priznavanja prava na penziju i sve su sa područja Bosanske Krajine.

Prema podacima iz matične evidencije korisnika prava, najdugovječniji penzioneri žive na području Bosanske Krajine, Romanije, Hercegovine i Podrinja.

Iz Fonda navode da je prosječni životni vijek u Republici Srpskoj danas 77,2 godine – za muškarce 74,7 godina, a za žene pet godina duže ili 79,7 godina.

U tekstu je navedeno i da je to za 10 godina kraće u odnosu na pojedine visokorazvijene zemlje Evrope ili Japana.

– Slučajevi penzionera stogodišnjaka i dalje su rijetkost, iako je u savremenom dobu došlo do produženja životnog vijeka, na šta je prvenstveno uticao tehničko-tehnološki napredak i poboljšanje radnih uslova, značajan napredak medicine u prevenciji i liječenju svih bolesti, a s tim i određeno poboljšanje životnog standarda – ocjenjuju u saopštenju Fonda.

Možda vam se svidi

Leave A Reply