Pet stambenih objekata u Kaknju dobili su romi u posljednjih pet godina. U novi i ljepši dom uselile su 34 porodice, a krov nad glavom 150 njenih članova. U planu je izgradnja još jedne zgrade.

U ovoj općini svaki učenik i student romske pripadnosti dobija stipendiju automatski i bez bodovanja. Ali ima i drugačijih primjera.

“Nekada smo vidjeli, nažalost, situacije u kojima načelnici i drugi lokalni vlasnici , pardon, političari, ne vole smještaj za svoje romske sugrađane uopće ili u centru grada.” – kaže Jonathan Moore, šef misije OSCE-a u BiH. A riječ je o čistoj diskriminaciji, kaže predsjednik odbora za Rome, Mujo Fafulić.

Naveo je i konkretan primjer s jedne od konferencija na kojoj se razgovaralo upravo o ovoj problematici.

“Bilo je tu jako puno žena, jako puno ljudi koji su tvrdili kontra toga da nema diskriminacije, a ja vam kažem da ima diskriminacije. I onda sam pitao nekoliko cura koje su bile tu koja bi se danas udala za mene? Svi su šutili, nastao je tajac. Ja sam pitao zašto? jesam li ružan, jel nisam obrazovan, jel zbog moje boje kože, zbog čega, navedite mi samo jedan razlog zašto ne bi. I onda mi recite da nema diskriminacije.”- kaže Fafulić.

Država se više treba posvetiti implementaciji akcionog plana obrazovanja Roma, dodaje. Programi zapošljavanja postoje, kaže resorna ministrica, ali se oni ne odvijaju željenom dinamikom.

“Mi smo u razgovoru sa zavodima za zapošljavanje i entitetskim i distrikta Brčko, konstatovali da je potrebvno napraviti planove prekvalifikacije i one planove koji bi im omogućili da shodno njihovom znanju dobiju i zapolenje.” – dodaje Semiha Borovac, ministrica za raseljene osobe i izbjeglice BiH.

Romi su malo ili nikako zastupljeni u političkim krugovorima i to uglavnom na lokalnom nivou. Samo njih dvoje zaposleni su u državnim institucijama, u državi u kojoj se diskriminacija negira, a gdje diskriminacija još postoji.

Dokazao je to i sud u Strazburu još 2009.godine.

(E.A / Hayat.ba)

- TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA -AB Petrol d.o.o. Kakanj

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here