27.5 C
Kakanj
Petak, 18 Juna, 2021

OVA BILJKA JE ČUDOTVORNA! Pomaže u liječenju respiratornih bolesti i snižava visoku temperaturu!


Osim u kulinarstvu, bosiljak zauzima istaknuto mjesto u farmaceutskoj industriji, fitoterapiji.
Svježi listovi bosiljka mogu se koristiti kao obloge kod otečenih i bolnih zglobova.

Stručnjaci preporučuju žvakanje bar 12 listova bosiljka dnevno jer, kako kažu, vitamini i antioksidanski koje sadrži značajno smanjuju stres.

Bosiljak pomaže kod respiratornih infekcija

Ovo pomaže u liječenju respiratornih bolesti poput prehlade, gripe, bronhitisa, gripe. Osim toga, lišće bosiljka u kombinaciji sa čajem pomaže u snižavanju visoke tjelesne temperature.

Konzumacija pridonosi zdravlju rada srca te smanjuje rizik od srčanog udara. Osim toga, jača bubrege i pomaže u borbi protiv bubrežnog kamenca.

Bosiljak rješava probleme upaljenog grla

Osim toga, bosiljak može pomoći i ako imate upaljeno grlo. Potopite ga u čašu mlake vode i ostavite nekoliko sati, a zatim progrgljajte. Ukoliko ste prehlađeni – pomiješajte lišće bosiljka s đumbirom i medom.

Žvakanje bosiljka pomaže zubima

Ukoliko imate problema sa usnim infekcijama – žvačite lišće bosiljka. Ovo će značajno smanjiti bol i infekciju. Pored toga, žvakanje lišča pomoći će u poboljšanju zdravlja desni i zubi.

Ukoliko želite da prestanete da pušite cigarete – žvačite lišće bosiljka. Posebno je učinkovit i u liječenju poremećaja u radu pluća, a sadrži i vitamin A koji ima pozitivan učinak na zdravlje očiju.

Bosiljak kao jak antioksidant

Pokazao se kao odličan prirodni lijek protiv depresije, kašlja i glavobolje. Bosiljak je poznat po po svojim jakim antiupalnim i antioksidantnim svojstvima. Antioksidanti koji se nalaze u bosiljku štite tijelo od slobodnih radikala.

Oksidativni stres može izazvati mnoge bolesti, te je bosiljak odlično sredstvo za prevenciju istih. Antioksidanti sprječavaju i starenje ćelija. Njegovi listovi bogati su vitaminima A i C, a sadrže i ugljene hidrate.

Pratite Kakanj-X.com putem aplikacije za Android i društvenih mreža FacebookTwitter i Instagram

- MARKETING -

NAJNOVIJE

- MARKETING -

POVEZANO