Otvorena prva privatna suvenirnica u Kaknju: Jasmina i Nermin ostvarili svoj san

Nakon nekoliko godina rada i truda san se ostvario

Kada smo 29. marta 2016. godine objavili članak o  Jasmini i Nerminu koji u kantonu a možda i šire jedini izrađuju slike od slame nismo ni slutili da ćemo se dvije godine poslije ponovo sresti povodom ove teme.

Za čitatelje koji ne znaju,  Jasmina Fejzić  sa svojim suprugom Nerminom  ima neobičan i rijedak način ispoljavanja svoje kreativnosti.  Zajedno kada za to imaju vremena prave slike od slame, dok se Jasmina pored izrade slika od slame bavi i slikarskom tehnikom ulja na platnu. Koliko nam je poznato izradom slika od slame u Kaknju ali i u našem kantonu, niko se ne bavi.
Zanimanje za izradu slika od slame potiče od 1988. godine kada je Nerminova sestra u Čehoslovačkoj kao nagradu dobila jednu veoma lijepu i profesionalno izrađenu sliku od slame.

Prmarno zanimanje je izrada slika od slame, ali tu su i slike slikane tehnikom ulja na platnu kao i druge rukotvorine kojima Jasmina i Nermin pokušavaju kroz kulturne – historijske motive očuvati našu bogatu kulturu  i tradiciju od zaborava.

Izrada slika od slame cjelogodišnji je posao. Slama se nakon berbe skladišti na određeni prostor u kojem se čuva najmanje dvije godine. Slama je uglavnom od žitarica raž, ječam i zob, ali nikako pšenica jer nije pogodna za izradu slika, a sve to uzgaja sam sa svojom  suprugom.

Međutim, priča dvije godine poslije je mnogo drugačija. Jasmina i Nermin su ostvarili svoj san i otvorili u Kaknju prvu pravu suvenirnicu.

A taj san uspjeli su ostvariti uz pomoć projekta Općine Kakanj “Pokreni svoj posao u Kaknju”.

Kako se u njihovoj suvenirnici mogu naći razne, zgodne, male stvarčice ili slike koje je uvijek  odličan izbor za pokloniti nekome,  onda je ova suvenirnica pravo mjesto za vas.

Suvenirnica je smještena u prostoru koji se nalazi između UO “Fiera” i sjedišta  Udruženja žena općine Kakanj.

 

(Kakanj-X)

Možda vam se svidi

Leave A Reply