Otkrivene nove opasne vrste komaraca u Bosni i Hercegovini: Prenose razne bolesti

0

Te nove vrste komaraca prijenosnici su raznih bolesti, od kojih se najviše ističu žuta groznica, zika virus i virus zapadnog Nila.

U BiH se, prema nekim procjenama, nalazi 10.000 divljih deponija, ali su analize pokazale da ti podaci nisu pouzdani s obzirom na to da se broj takvih odlagališta otpada stalno povećava.

- TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Tako je samo na području Kantona Sarajevo, Hercegovačko-neretvanskog i Tuzlanskog kantona locirano na stotine divljih deponija, piše Dnevni avaz.

Uz tu poražavajuću činjenicu, posebno je zabrinjavajući podatak da su u blizini takvih odlagališta otkrivene desetine različitih vrsta komaraca, koji su prijenosnici opasnih bolesti po stanovništvo.

Te nove vrste komaraca prijenosnici su raznih bolesti, od kojih se najviše ističu žuta groznica, zika virus i virus zapadnog Nila.

Pokazalo je to istraživanje stručnjaka i studenata s Veterinarskog fakulteta u Sarajevu, koje je, u saradnji sa “S-medijom” i uz podršku Fonda za zaštitu okoliša Federacije BiH, rađeno u okviru projekta o utjecaju divljih deponija na pojavu novih vrsta komaraca .

Pokazalo je to istraživanje stručnjaka i studenata s Veterinarskog fakulteta u Sarajevu u kojem su učestvovali eminentni profesori, dekan Veterinarskog fakulteta u Sarajevu, prof. dr. Nihad Fejzić i prof. dr. Jasmin Omeragić, zajedno sa studentima

Istraživanje je realizovano u saradnji sa “S-medijom” i uz podršku Fonda za zaštitu okoliša Federacije BiH.