Otkrivena tajna rasta zaposlenosti u Njemačkoj

Njemačka ima jednu od najviših stopa zaposlenosti u Europi, a velikim dijelom to može zahvaliti ubrzanom zapošljavanju žena posljednjih 10 godina, piše Bloomberg. 

Sa 78 posto zaposlenih žena u dobi od 24 do 64 godina, Njemačka je zauzela drugo mjesto, iza švedskih 80 posto, u Europskoj uniji kada se gleda zaposlenost žena u toj dobi. Još važnija je činjenica što je stopa zaposlenosti porasla 9 postotnih bodova u proteklih 10 godina, dok je u ostatku EU ona ostala gotovo nepromijenjena.

Utrostručen broj mjesta u vrtićima

Oko 73 posto njemačkih žena je radilo u 2014. godine što je 10 posto više nego 2005. godine. Država se u velikoj mjeri pobrinula da bi više žena moglo raditi pa je utrostručen broj mjesta u vrtićima. Do većeg zapošljavanja žena dovela je i fleksibilizacija tržišta rada pa one sada lakše dobivaju poslove u kojima se ne radi puno radno vrijeme te se mogu prilagođavati kada će raditi, a nemaju fiksno radno vrijeme.

Sve to dovelo je do činjenice da žene u Njemačkoj rade manje radnih sati nego druge žene u Europskoj uniji, uz izuzetak žena u Holandiji. Njemačka bi danas trebala objaviti podatke o nezaposlenosti za januar, a očekuje se da će se stopa održati na rekordno niskih 6,3 posto.

(Agencija VLM)

Možda vam se svidi

avatar