Otkrijte opasnosti koje se kriju u vašem klima uređaju

Poznato je da klima uređaji mogu biti legla zaraze i bolesti. Loše održavane i pogrešno postavljene “klime” ugrožavaju vaše zdravlje, ali pravilnom upotrebom i redovitim održavanjem to je moguće spriječiti. Najčešće pitanje koje kupci upućuju trgovcima pri kupovini klima-uređaja je koliko su oni štetni. Činjenica je da klima-uređaj može nepovoljno uticati na zdravlje, i to na više načina.  Ali, taj loš uticaj “klime” uglavnom se događa zbog pogrešnog korištenja uređaja.

Ono u čemu se najviše griješi je neracionalno podešavanje temperature na uređaju za klimatizaciju. Na primjer, na vanjskoj temperaturi od 33°C potpuno je nerazumno podešavati klima-uređaj na temperaturu 22 ili čak manje . Svima koji borave u tako rashlađenim prostorima, takva nesrazmjerna temperatura će uticati na zdravlje. “Klima” se pravilno koristi kada razlika između vanjske temperature i one u prostoru s uređajem nije veća od 6°C. Pored toga, bitno je pravilno postaviti uređaj, a u tome je najbolje poslušati savjet stručnjaka.

Uređaji ne bi trebali biti okrenuti tako da duvaju direktno prema ljudima jer će izazvati glavobolju i curenje nosa. U manje kvalitetnim aparatima zadržavaju se hrđa, spore gljivica, insekti, pijesak, prašina, dlačice itd. Kondenzovana vlaga u toplom periodu godine, u kombinaciji sa spomenutim “otpadom” čini idealnu podlogu za razvoj mikroorganizama. Posljedica toga mogu biti različite vrste infekcija, alergijske reakcije koje se s vremenom mogu znatno zakomplikovati i uzrokovati oboljenja respiratornog sistema i intenzivne glavobolje.

Najopasnije oboljenje, koje može imati smrtni ishod, je legionarska bolest, izazvana Legionella bakterijama koje se u sistemu za klimatizaciju, ako se pravilno ne održava, mogu razmnožiti. Bolest obično počinje povišenom temperaturom, kašljem, bolovima u grudima i glavoboljom, a može se razviti i upala pluća. Po simptomima je slična gripi, a napada obično dijabetičare, alkoholičare, bolesnike koji trebaju dijalizu i sve s oslabljenim imunitetom.

Srećom, danas se bolest, ako se na vrijeme otkrije, uspješno liječi antibioticima. Zbog navedenih činjenica neophodno je redovno održavanje klima uređaja. Klima-uređaji imaju filtere koji mogu ukloniti čestice prašine, grinje i bakterije iz zraka. Pogrešna je pretpostavka da kad ste kupili i montirali klima uređaj više nemate posla oko njega. Kada kupite automobil Vi ga redovno održavate, dopunjavate ulje, kontrolišete dijelove… Sličan tretman zahtjeva i klima uređaj. Jednom godišnje (najbolje prije početka sezone upotrebe klime) treba servisirati klima uređaj kako bi bio efikasan.

Servis uređaja podrazumijeva:

– Kontrolu čitavog uređaja

– Čišćenje i dezinfekciju uređaja i filtera

– Kontrolu i dopunu plina

Važni savjeti!

Temperaturna razlika

Nakon što boravite na temperaturi od 33°C , ulazeći u zatvoren prostor nerijetko i sami postavite klima-uređaj da održava temperaturu na 20°C. Takva temperaturna razlika sasvim sigurno će ostaviti posljedice na vaše zdravlje. Razlika ne bi trebala biti veća od 6 stepeni i dopustite organizmu da se postepeno navikne na nižu temperaturu. Za vrijeme rada klima uređaja prozori bi trebali biti zatvoreni.

Položaj

Postavljanje uređaja trebate prepustiti stručnjaku i poslušati njegove savjete. “Klime” najčešće idu uza zid, ali ne bi smjele biti postavljene tako da pušu direktno u vas, posebno u području glave.

Redovno održavanje

Klima-uređaji imaju filtere koji mogu ukloniti čestice prašine, grinje i bakterije iz zraka. Zato je redovan godišnji servis ključan kako ne biste ugrozili svoje zdravlje. (Izvor:dnevno.hr)

Možda vam se svidi

NAPOMENA:Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Kakanj-x.com. Portal Kakanj-x.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Kakanj-x.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

avatar