Otkrijte koji tip stomaka imate i kako da ga učvrstite

Pronađite koji tip stomaka imate i primjenite praktične savjete za zatezanje.

Stomak je područje tijela koje je bolna tačka većini ljudi. Ako niste među srećnicima koji imaju ravan i zategnut stomak, pogledajte opis 5 vrsta stomaka i načine na koje ih možete zategnuti.

Pronađite koji tip stomaka imate i primjenite savjete uz pomoć kojih bi trebalo da riješite postojeći problem:

Foto: Ilustracija

1. “Rezervna guma (obruč, guma za spašavanje )”

Ako ste ovaj tip, vjerovatno pretežno sjedite i radite za stolom ili sjedite na kauču ili ste emotivna “izjelica”. Jedete dosta šećera i ugljenih hidrata kroz keks, kolače, bijeli hleb, tjesteninu i pirinač. Konzumirate alkohol.

Da biste se riješili naslaga i učvrstili stomak, smanjite unos alkohola izbjegavajte grickalice. Ishranu bazirajte na zdravijim namirnicamapenjite se stepenicama umjesto da idete liftom i koristite svaku priliku za šetnju. Nemojte biti u zabludi da morate ići na mukotrpno vježbanje jer jednostavne duge šetnje, vježbanje iskoraka, čučnjeva ili sklekova kod kuće, kao i časovi joge učiniće dosta za vas.

2. Stomak zbog stresa

Ambiciozni ljudi teže “velikim” dostignućima i često su perfekcionisti. Takođe, obično su osjetljivi na probavna stanja kao što je sindrom iritabilnog crijeva (IBS ), koja mogu izazvati nadutost i učiniti da njihovi stomaci izgledaju mnogo gore.

Salo je locirano na srednjem dijelu stomaka i oko pupka . Kada smo pod stresom, proizvodimo kortizol , hormon koji podstiče tijelo da zadržava masnoću oko stomaka. Ovaj tip stomaka takođe će biti prilično tvrd na dodir.
Ako imate ovakav stomak, idite u krevet ranije i spavajte više. Nedostatak sna remeti proizvodnju leptina , hormona koji pomaže regulaciju apetita i metabolizma.

Pokušajte da se opustite što više, a pomoći će vam i vježbe dubokog disanjameditacija i kupke prije spavanja i čaj od kamilice. Ograničite unos kafe na maksimalno 2 šoljice na dan. Vježbajte jogu, idite na duže šetnje, plivanje ili vježbajte vježbe sa stvaranjem otpora.

3. Stomak zaposlenih žena

Najčešće ga imaju zaposlene majke ili žene sa zahtjevnom karijerom. Često osobe sa ovim tipom stomaka imaju niži stomak, čak i ako su na dijeti ili treniraju. Ako imate ovaj tip stomaka, promijenite ishranu, birajte namirnice koje sadrže mnogo vlakana i zeleno lisnato povrće, žitarice i ne zaboravite da pijete dovoljno vode.

Ako vježbate trbušnjake, prestanite. Tu vežbu zamenite izometričkom vežbom koja služi jačanju mišića. Lezite licem prema dolje i oslonite se na podlaktice. Odgurnite se od poda, dignite se na prste i laktove tako da je vaše tijelo paralelno sa podom. Vježbu radite u početku po 10 sekundi, pa sve duže do minute.

4. “Mamin stomak”

Majkama nakon porođaja ostaje stomak kojeg pokušavaju da se “riješe” što prije. Zbog toga su često pod stresom da vrate predtrudničku liniju, a stres otežava cijeli proces.

Uzimajte omega 3 omega 6 masne kiseline (laneno ulje odličan je izvor za vegetarijanke). Jedite orašaste plodoveulja i masline – svaki dan. Osim što će vam pomoći u gubitku masnih naslaga, ukloniće i umor. Vježbajte Kegelove vježbe jer će to pomoći da ojačate trbušne mišiće . Vježbajte 15 do 20 puta u pet serija na dan.

Suzdržite se od trbušnjaka jer nakon porođaja mišići linea alba (bijele linije) – koji se nalaze na sredini – razdvoje se linijom abdomena i potrebno je neko vrijeme da se oporave. Trbušnjaci su najgora stvar koju možete raditi jer ćete prisiliti ove mišiće da se još više razdvoje. Vježbajte tako da duboko udahnete dok stojite na nogama i polako izdahnite dok radite Kegelove vježbe.

5. Naduti stomak

Naduti stomaci često su ravni ujutro, ali se nadimaju tokom dana zbog gasova ili probavnih smetnji. Vjerovatno često jedete istu hranu, a da niste ni svjesni da je ne podnosite. Najčešća je netolerancija na pšenicu i gluten koji može izazvati upalu crijeva i tako učiniti da se stomak čini većim. Pokušajte da utvrdite koje namirnice smetaju vašoj probavi ili idite na testiranje, a u ishranu uvedite što više svježih namirnica.

Možda vam se svidi

Comments are closed.