Otkaz za lijene službenike u Italiji

Nakon niza skandala talijanska vlada želi postrožiti zakon. Talijanska vlada želi, nakon niza skandala, postrožiti zakon protiv neopravdanih izostanaka državnih dužnosnika s radnog mjesta te predlaže da se takvima u roku od 48 sati uruči otkaz.

Talijanska televizija već nekoliko mjeseci emitira snimke nadzornih kamera koje su uhvatile dužnosnike kako se bave raznim aktivnostima, primjerice trčanjem i veslanjem netom nakon što su se karticom prijavili na poslu. Kamere su otkrile i one koji su karticom prijavili čitav niz odsutnih.

Vlada se priprema sutra donijeti ukaz kojim će stati na kraj “tim postupcima koji se ne mogu tolerirati”, rekao je premijer Matteo Renzi. Zakon u Italiji kažnjava dužnosnike koji izostaju s posla, no statistike vlade pokazuju da je u 2013. bilo otpušteno tek 219 osoba od 7000 obuhvaćenih istragom.

Problem je buknuo u listopadu, kada je na francuskoj strani uhićeno 35 lokalnih dužnosnika iz obližnjeg San Rema, nakon istrage koja je pokazala da 72 posto gradskih zaposlenika redovito izostaje s posla.

Alberti Muraglia (53), agent koji ima sreću da stanuje u istoj zgradi u kojoj radi, snimljen je kako u donjem rublju silazi prijaviti se karticom i zatim se vraća u krevet, a ponekad to umjesto njega učini supruga koja silazi u kućnoj haljini.

Talijanski sindikati burno su reagirali na Renzijev prijedlog. “Govori o tome da će ljude otpustiti za 48 sati, a dužnosnici čekaju već šest godina da im se odmrznu plaće”, rekla je Rossana Dettori iz sindikata zaposlenih u javnim službama CGIL.

Hina

Možda vam se svidi

Leave A Reply