Otišao u Njemačku, ali… “Selam, direktore. Ja napustih firmu, što nisam trebao, pa pitam vas da li vam treba vozača”

Još uvijek nema precizne statistike o tome koliko je bh. građana u posljednje dvije-tri godine otišlo iz države u potrazi za boljom zaradom i stabilnijim uvjetima u nekoj od evropskih zemalja.

-Selam, direktore. Ovdje… Šta ima, kakva je situacija. Ja napustih firmu, što nisam trebao, al’ šta je, tu je, pa pitam vas da li vam treba vozača da se vratim. Ako postoji mogućnost….

Riječi su ovo poruke koju je 22. januara Mehmedu Alispahiću, direktoru živiničke firme „TermoGLAS“, poslao njegov nekadašnji radnik koji je prošle godine, u potrazi za boljim životom, napustio firmu i otišao na rad u Njemačku, piše “Dnevni avaz”.

Slična poruka direktoru Alispahiću stigla je i prije nekoliko mjeseci od još jednog njegovog nekadašnjeg radnika koji se, također, želi vratiti nazad na posao. Što nije rijedak slučaj ni u mnogim drugim firmama u Tuzlanskom kantonu koje su uposlenici napuštali zarad odlaska na rad u zemlje Evropske unije (EU).

– U 2018. godini moju firmu, koja zapošljava 70 radnika, napustilo je njih četvero, od kojih se dvoje, nakon nekoliko mjeseci provedenih vani, javilo s molbom da ih primim nazad na posao. Odu s uvjerenjem da će im biti bolje, što ja, naravno, razumijem. Ljudi, posebno oni koji imaju posao i neku pristojnu plaću, ne odlaze zbog veće zarade koliko zbog stvorene psihoze nesigurnosti i besperspektivnosti u zemlji – kaže direktor Alispahić.

Inače, nema precizne statistike o tome koliko je bh. građana, kako onih bez posla tako i onih koji su imali zaposlenje, što putem Agencije za rad i zapošljavanje BiH, inozemnih agencija na čijem čelu su bh. građani s adresama u zemljama EU ili samostalno, u posljednje dvije-tri godine otišlo iz države u potrazi za dobrom zaradom u nekoj od evropskih zemalja.

Preporučeno za vas: Glavni odbor odlučio: SDP neće u vlast s nacionalnim strankama
Isto tako, nema ni podataka koliko se njih nakon kraćeg boravka u inozemstvu, zbog nemogućnosti prilagodbe novim uvjetima rada i neispunjenih obećanja onih koji su im ponudili posao, vratilo nazad u domovinu.

Mensur Hukić, direktor firme „UNIS TOK“ iz Kalesije, koja zapošljava više od 350 radnika, u razgovoru za naš list potvrdio je da je u 2018. godini ovu firmu napustilo blizu dvadesetak radnika starosne dobi ispod 30 godina, među kojima i dva inžinjera.

– Ljudi prethodno pribave potrebne papire i onda nas obavijeste da odlaze. Četvorica od onih koji su otišli su se već nakon nekoliko mjeseci vratila s molbom da ih primimo nazad na posao. Žao mi je kad odu ljudi, posebno oni koji ovdje ostave kuću, imanje, prijatelje, pristojnu plaću misleći da u inozemstvu euri rastu na grani. Shvatam one koji ne rade, koji su bez kvalifikacija, ali ne mogu da shvatim inžinjera elektrotehnike da napusti posao na kome je poštovan i dobro plaćen i ode u Sloveniju da razvlači kablove i zavrće sijalice. I to za skoro istu plaću koju je imao u BiH – kaže direktor Hukić, piše “Dnevni avaz“.

Možda vam se svidi

Leave A Reply