Otežano i usporeno saobraćanje širom BiH

0
U većem dijelu zemlje prometuje se otežano i usporeno zbog snijega, a na dionicama u Hercegovini kolnici su pretežito suhi, saopćeno je iz AMSBIH-a. Vozači se upozoravaju na jake bočne udare vjetra koji stvaraju snježne nanose na širem području Livna, Tomislavgrada, Šuice, Kupresa i Glamoča.

Zbog niskih jutranjih temperatura upozoravaju se vozači na poledicu na cestama preko planinskih prijevoja, dok je u nizinama poledica moguća na prilazima tunelima i preko mostova.

Obvezna je upotreba zimske opreme za teretna vozila i tegljače na dionicama preko planinskih prijevoja. Zbog snježnih nanosa za sav promet zatvorene su dionice R-419 Mihalji – Blidinje i R-413a Travnik – Galica.

- TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Zbog klizišta, potpuno je obustavljen promet na dionici M-4 Simin Han – Kalesija (u mjestu Babajići). Za vrijeme obustave, promet se preusmjerava na alternativni pravac preko Dubrava.

Na dionici M-18 Brod na Drini – Šćepan Polje (granica BiH/CG), zabranjen je promet za vozila čija ukupna masa prelazi 12 t i čija dužina prelazu 8 metara. Na dionici M-18 Tuzla – Bijeljina u mjestu Požarnica, zbog klizišta promet se odvija usporeno jednim prometnim trakom.

Zbog izvođenja radova na dionici M-14 Kostajnica – Dubica u mjestu Vrioci, promet je potpuno obustavljen. Za vrijeme obustave, promet se preusmjerava na privremenu obilaznicu u blizini. Zbog izvođenja radova na dionici M-18 Tuzla – Bijeljina (u mjestu Seljublje), zabranjen je promet teretnih vozila preko 3,5 t.

Sporije odvijanje prometa zbog radova može se očekivati na dionicama:

– M-4 Tuzla – Šićki Brod,
– M-6 Ljubuški – Čapljina,
– M-16 Jajce – Crna Rijeka (u mjestu Lučina),
– M-17 Doboj – Šešlije,
– R-425 Čapljina – Međugorje (Zvirovići).

Na graničnim prijelazima nema dužih zadržavanja, stoji u priopćenju iz IC AMSBIH-a.