Otac koji je bacio djecu sa balkona izbjeći će maksimalnu kaznu

Suđenje 54-godišnjem Josipu Rođaku, koji je 28. februara s prvog sprata porodične kuće u Pagu bacio svoje četvoro djece, počet će 16. oktobra.

Dodao je da je u vještačenju konstatovano da je optuženi bio bitno neuračunljiv i da zbog toga vjerovatno neće dobiti kaznu od 50 godina zatvora.

Kada je neko neuračunljiv zbog svojih duševnih smetnji, postoji mogućnost smanjene kazne. Tako da se nemojte razbacivati s tom brojkom od 50 godina – poručio je Visković novinarima, prenijeli su hrvatski mediji.

Glavnoj raspravi će prisustvovati sudski vještaci, a s posebnom pažnjom se očekuje mišljenje psihijatra o cjelokupnom stanju 54-godišnjaka.

Visković je rekao da supruga optuženog ima mogućnost nesvjedočenja, ali da to pravo ne smije koristiti kod krivičnih djela kada je riječ o djelima na štetu djece.

Ne može se prejudicirati hoće li suđenje biti zatvoreno za javnost, ali pretpostavlja se da hoće, s obzirom na to da se radi o krivičnim djelima na štetu djece – rekao je Visković, piše “Radio Sarajevo“.

Možda vam se svidi

avatar