Osvrt na proteklu manifestaciju Kakanjski dani 2018

Prošlo je već pet dana od kako se budimo bez naslova koji počinju sa KD2018, manifestacija, Kakanjski dani…

Pet dana je sasvim dovoljno da se utisci slegnu, razmisli objektivno, šta manifestacija Kakanjski dani 2018 za nas znači, koliko je opravdana, šta nam je donijela, koliko je štetna i šta nam je uzela.
U ovom tekstu iznosimo naša zapažanja sa manifestacije tokom koje smo bili na terenu osam od osam dana trajanja ne brojeći kampanje prije i poslije manifestacije, također kako bi se mogao donijeti cjeloviti zaključak anketirali smo građane šta misle o sadržajima koji su ponuđeni i manifestaciji općenito.

U nastavku ćemo izdvojiti određene sadržaje koji su zasigurno unaprijedili Kakanj kroz razne načine pri tome ne umanjujući važnost drugih sadržaja.

Opening Ceremony – Odlično pripremljena medijska kampanja vođena je prije početka manifestacije, sve se činilo savršenim do trenutka kada su pojedinci koji nisu ni prisustvovali otvaranju manifestacije “popljuvali” u komentarima društvenih mreža  ponuđene sadržaje sa blijedim ili nikakvim argumentima. Početak manifestacije označen je tradicionalnim defileom u kojem se među kulturno-umjetničkim društvima koja su pristigla u Kakanj iz više država nalazila skupina učesnika  iz Baskije, španske autonomne zajednice. Defileom su prikazali tradicionalne plesove koji se vežu za njihovu kulturu, predvođeni istim ritmom u grupi su plesale i dvije “maskote” koje su također dio kulture ove zajednice.

 

 

 

 

 

 

Uočili smo divljenje i zainteresiranost prisutnih, kako za fotografisanje tako i za snimanje na svoje privatne facebook i instagram profile. Iz tog razloga odlučili smo istražiti o ovoj zajednici i njihovoj kulturi te predstaviti našim građanima, pokazati da je Kakanj multikulturalan i da “uvažava drugo i drugačije”. Objavom teksta “Aatxe prodefilovao kroz Kakanj: Mitsko biće plijenilo pažnju Kakanjaca !?”  privukli smo neočekivani broj osuđujućih komentara i uvreda za kulturu i zajednicu koju smo predstavili. Koliko generacija je potrebno da interkulturalizam evoluira u našem gradu ?

Dječiji programi – Kao što je i najavljeno ovogodišnja manifestacija Kakanjski dani 2018. planirana je uglavnom za mlađi uzrast. Od sadržaja za najmlađe koji su maksimalno potaknuli lični razvoj kroz radionice Udruženja “Alternative” koje je svoje iskustvo i resurse uložilo kako bi se radionice uspješno realizirale. Do sadržaja za nešto starije  koji su svoje potencijale i vještine pokazali kroz raznovrsna sportska natjecanja. Cilj je ispunjen, kroz ove aktivnosti zabilježeni su veliki osmjesi, oživljene su stare igre, osvojene su nagrade i uz sve to naučilo se mnogo. Ako na mladima svijet ostaje, većinski sadržaj za mlade je pun pogodak !

Kakanj za 5 – Možda i najvažniji događaj ovogodišnje manifestacije svakako je Prva noćna utrka Kakanj za 5. Nešto novo u našem gradu, nešto što može da “izrodi” novog Amela Tuku iz Kaknja ali u boljim uslovima, iz grada poznatog po utrkama.

Utrka je okupila preko dvjesto učesnika od kojih je preko 50% iz drugih gradova. Pametnom i jedna dosta.

Šta kažu građani ?

 

Sanid Beganović

Sanid Beganović: Noć borilačkih vještina pod otvorenim nebom, one borbe, ono je extra. Samo je bezveze sto je malo raje kakanjske došlo na to. Baš malo kako bi trebalo da bude. Da li zbog vremena kada je planirano, pred početak  koncerta ili je zbog kiše koja je omela da budu vani ti mečevi!? Kako god trebalo je dosta više raje da navija i podrži naše momke.

Aida Kubura

Aida Kubura: Smatram da manifestacija Kakanjski dani 2018. bila jako uspješna i dobro organizovana, o čemu najbolje govori veliki broj posjetitelja. Posebno mi se svidjela prilika da naši, ali i proizvođači iz drugih gradova, mogu prezentirati svoje radove i proizvode na štandovima, te program za djecu ali i nas odrasle. Nadam se da će se ova i slične manifestacije nastaviti razvijati u skladu sa ukusima i mišljenjima građana.

 

 

Zerina Mašić

Zerina Mašić: Manifestacija Kaknjski dani 2018 mi se sviđa iz razloga što smo prije imali “vašar” kroz cijeli grad, dok Kakanjski dani i kulturno-sportske aktivnosti, koncerti, dječije igre… su više zanimljiviji od vašera. Dok je bio “vašer” grad je poslije bio pun smeća, raznih papira, flaša.. Dok za vrijeme “Kakanjskih dana” je bilo čisto, znalo se u koje vrijeme će neka aktivnosti biti. Svaki dan je bio popunjen drugačijim aktivnostima tako da su gosti mogli prisustvovati svakoj aktivnosti. Nadam se da će i sljedeće godine biti isto, možda čak i bolje.

 

 

Amer Spahić

Amer Spahić: Manifestacija Kakanjski dani 2018, je nesto pozitivno što se dešava u našem gradu, gdje u toku jedne sedmice imamo priliku da vidimo i čujemo razne sportske i kulturne aktivnosti. Posebno bih istakao organizaciju KD 2018 koja je fenomenalno organizovana sa mnogo volontera koji su vrhunski odradili svoj posao. Hvala našem načelniku i JU KSC na čelu sa Aldinom Šljivom koji su nam omogućili to sve.

 

Jasmina Heganović

Jasmina Heganović: Sve pohvale, raznovrstan sadržaj za sve generacije. Svaka čast za organizaciju, ovakva manifestacija našem gradu baš treba.

 

 

 

 

 

 

Manifestacija je po svemu sudeći uspjela, zadovoljni ovogodišnjom realizacijom organizatori najavljuju popravljanje propusta za narednu godinu. Zabilježena je velika posjećenost sadržajima, naročito koncertima, na svim sadržajima primjetan je porast gostiju iz drugih gradova ali van granica BiH.

Možda vam se svidi

avatar