Oštre reakcije iz Republike Srpske nakon oslobađanja Nasera Orića

Predsjednik SDS-a Vukota Govedarica izjavio je da oslobađajuća presuda komandantu Armije RBiH u Srebrenici Naseru Oriću predstavlja konačan dokaz da u BiH pravda za Srbe ne postoji.

Drugostepeno vijeće Suda Bosne i Hercegovine danas je oslobodilo bivšeg komandanta Armije RBiH u Srebrenici Nasera Orića i Sabahudina Muhića, pripadnika tih snaga, optužbi da su počinili ratni zločin protiv ratnih zarobljenika. Orić i Muhić bili su optuženi da su 1992. u mjestima Zalazje, Lolići i Kunjerac ubili tri zarobljenika srpske nacionalnosti.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite bh. entiteta Republika Srpska Milenko Savanović rekao je da je Sud BiH oslobađajući komandanta Armije RBiH u Srebrenici Nasera Orića danas pokazao nepoštovanje prema srpskim žrtvama, ali da ne iznenađuje takav postupak, s obzirom na selektivnu pravdu u BiH.

Predsjednik Srpske demokratske stranke /SDS/ Vukota Govedarica izjavio je da oslobađajuća presuda komandantu Armije RBiH u Srebrenici Naseru Oriću predstavlja konačan dokaz da u BiH pravda za Srbe ne postoji.

Oslobađajuća presuda komandantu Armije RBiH u Srebrenici Naseru Oriću i pripadniku tih snaga Sabahudinu Muhiću ponovo dokazuje neprofesionalnost, politički rad i selektivni pristup pravdi u BiH, saopšteno je iz PDP-a.

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske /BORS/ Milomir Savčić rekao je Srni, nakon oslobađajuće presude komandantu Armije RBiH Naseru Oriću pred Apelacionim vijećem suda BiH, da Republika Srpska treba da prestane da finansira institucije pravosuđa na nivou BiH.

Predsjednik Udruženja porodica nestalih lica Sarajevsko-romanijske regije Milan Mandić izjavio je nakon oslobađajuće presude Suda BiH komandantu Armije RBiH u Srebrenici Naseru Oriću da pravda i pravo u BiH ne stanuju pod istim krovom.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović rekao je da oslobađajuća presuda komandantu Armije RBiH u Srebrenici Naseru Oriću predstavlja potpuni krah pravosudnog sistema BiH koji do temelja ruši proces pomirenja naroda i izgradnje demokratskog društva i vladavine prava.

Predsjednik Saveza logoraša Republike Srpske Branislav Dukić smatra da oslobađajuća presuda komandantu Armije RBiH Naseru Oriću samo potvrđuje da u Sudu i Tužilaštvu BiH nema pravde, već da u ovim institucijam vlada politika, zbog čega treba da ih napuste srpski predstavnici.

Udruženje “Čast otadžbine” ocijenilo je danas da je Sud BiH sam sebe diskreditovao time što je donio oslobađajuću presudu komandantu Armije RBiH Naseru Oriću i da zaslužuje da bude zatvoren.

Možda vam se svidi

Leave A Reply