Oštra reakcija SDA: Forto je u Novom Sadu ponizio državu BiH

0

Kako navode iz SDA, skandalozno je da je Forto na sastanku sa premijerom Vojvodine Igorom Mirovićem u podaničkom tonu pozivao na «povezivanje», ”jer upravo je Mirović poznat po propagiranju velikosrpske politike usmjerene protiv teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine”.

Kantonalni odbor Stranke demokratske akcije(KO SDA) najoštrije osuđuje odluku premijera Kantona Sarajevo Edina Forte da uoči 25. novembra, Dana državnosti Bosne i Hercegovine, ide u Srbiju na poklonjenje i ponižava državu Bosnu i Hercegovinu.

- TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Iz KO SDA podjećaju na Mirovićevu izjavu da će «na Republiku Srpsku gledati kao na svoju državu», o čemu Forto nije rekao ni riječi. Činjenica da je Forto pokazao podanički odnos prema Miroviću, kao i da se slikao sa njime, samo uz srpske zastave i grb sa dvoglavim orlom i četiri «s», a da nije tražio zastavu države BiH, potpuno je zapanjajuća. Takvu stvar nikada nijedan premijer KS nije uradio’ – saopćeno je iz SDA.

– Institucije Bosne i Hercegovine trebaju sarađivati u regionu, ali nikada uz podanički odnos i nipošto po cijenu ponižavanja države Bosna i Hercegovina, navode iz SDA.

– Skandalozno je da se Forto, nakon puštanja filma na TVSA u kojem se negira genocid, i odbijanja podrške gradnji spomeniku Safetu Zajki i herojima Armije RBiH na Žuči, sada ponizno odnosi i prema propagatorima velikosrpske politike.

Zbog toga što je uoči 25. novembra, ponizio državu Bosnu i Hercegovinu, Edin Forto mora odmah da uputiti javno izvinjenje svim građanima Bosne i Hercegovine – saopćeno je iz SDA.

Podsjećanja radi, premijer Kantona Sarajevo Edin Forto i ministar unutrašnjih poslova Admir Katica učestvovali su na 4. Regionalnom forumu mladih lidera koji se održava u Novom Sadu.

– Sve prisutnija pojava odlaska mladih iz svojih matičnih država izdvojila se kao jedno od glavnih pitanja današnjih panela, ali i Foruma u cijelini, i kako se moglo čuti, dobra komunikacija među zemljama Zapadnog Balkana je ključna za umanjivanje te negativne pojave koja je zastupljena u čitavom regionu – saopćeno je ranije iz Vlade KS.