Osnovana Udruga oboljelih od SSPE-a 'Život za dijete'

U ime djece oboljele od Subakutnog Sklerozirajućeg Panencefalitisa (SSPE-a), u ime njihovih hrabrih i požrtvovanih roditelja, u ime svih prijatelja i aktivista Udruge, želimo Vas sa ponosom obavijestiti da smo dana 24.08.2014. godine u Maglaju, održali Osnivačku skupštinu Udruge građana „ŽIVOT ZA DIJETE“ na razini Federacije BiH,  čija je glavna misija poboljšati i produžiti život djece oboljele od Subakutnog Sklerozirajućeg Panencefalitisa u Bosni i Hercegovini.

Udruženje „ŽIVOT ZA DIJETE“ okuplja sve dobre ljude koji su spremni pomoći djeci i obiteljima u čije živote je došla ova opaka bolest nazvana SSPE.

Subakutni sklerozirajući panencefalitis (SSPE) subakutna je upalna i degenerativna bolest koja zahvaća cijeli mozak. Bolest se prvenstveno javlja u dječijoj dobi. Bolest je klinički najčešće karakterizirana pojavom intelektualnog propadanja, promjenama ponašanja, nevoljnim pokretima, kao i epileptičkim napadajima, motoričkim i senzornim promjenama, a u posljednjim stadijima vegetativnim i sustavnim poremećajima. SSPE se najčešće javlja godinama nakon akutne infekcije morbila (obično do 10 godina, ali katkad i kasnije).

j9VkMnqz_unnamed

Prije agresije, Bosna i Hercegovina je imala visok stupanj procijepljenosti djece, te vrlo rijetko dijagnosticiran SSPE. Za vrijeme rata, stupanj imunizacije je pao – često na manje od 20%, te je nakon rata došlo do značajnog porasta broja djece s dijagnozom ove bolesti.

Molimo sve građane, sva javna glasila, da problem prisustva SSPE-a u Bosni i Hercegovini, podignu na najveći prioritetni nivo, jer je broj oboljele djece u porastu. SSPE kao rijetka bolest, u Bosni i Hercegovini bilježi zabrinjavajući broj oboljele i stradale djece.

Ukoliko imate saznanja o slučajevima oboljenja koja opisuju gore navedene manifeste ponašanja djeteta, molimo vas da se obratite najbližem pedijatrijskom odjeljenju ili da se putem emaila sspe.bosnia@gmail.com, ili putem Facebook grupe  Udruženje oboljelih od SSPE-a “ŽIVOT ZA DIJETE” obratite za pomoć i uključite u zajedničku akciju pomoći za oboljelu djecu, stoji u priopćenju Udruge.

Comments are closed.