7 C
Kakanj
Utorak, 11 Maja, 2021

Osiguran posao za 740 nezaposlenih u ZDK

Iako je u BiH bez posla više od pola miliona ljudi, poslodavci nerijetko nailaze na poteškoće u potrazi za kvalifikovanom radnom snagom. Taj problem propoznali su američki USAID i švedska Sida koji su prije nekoliko mjeseci pokrenuli projekt nazvan GOLD.

Prednosti tog projekta zasad je najbolje iskoristio Zeničko-dobojski kanton. Prekvalifikacija i zapošljavanje ugovoreni su za više od 740 nezaposlenih u ovom kantonu. Uz tehničku podršku USAID-Sida GOLD projekta, na području Zeničko-dobojskog kantona do sada je potpisano pet ugovora o prekvalifikaciji radne snage.

Ovi koji završe preobuku idu i dobijaju radno mjesto u firmi. Preobuka i samo usavršavanje se vrše u firmama i kolektivima koji primaju radnike i koji imaju potrebe. Prvi ugovor implementiran je u općini Tešanj a osigurao je prekvalifikaciju 36 ljudi. Nedavno su potpisana četiri nova ugovora. Firma HM Promet iz Maglaja zaposlit će 456 radnika, Ziko Zavidovići 120, Alma Ras iz Olova 70 te kompanija D&U Visoko 60 radnika.

“Ovdje imamo uključena i Ministarstvo obrazovanja ZDK gdje će na kraju kada završe obuku, kada polože taj završni ispit, dobiti diplomu koja je validna ne samo u BiH, nego i inostranstvu”, izjavio je Munib Husejnagić, premijer ZDK.

U finansiranju i implementaciji projekta, pored Vlade i GOLD projekta, učestvuju i općine, Federalni zavod za zapošljavanje te zainteresirane firme. Prekvalifikacija traje šest mjeseci, a obezbjeđeni su prijevoz zaposlenika, stručni kadar koji će vršiti obuku, topli obrok te osiguranje radnika u vrijeme trajanja obuk

TV1

- MARKETING -

NAJNOVIJE

- MARKETING -

POVEZANO