OPREZ: Ovako vaš organizam reaguje ako pijete kafu na prazan stomak

0

Mnogima omiljeni napitak može se i loše odraziti na vaše zdravlje ako ga pijete u neprimjereno vrijeme.

„Crna kao đavo, vruća kao pakao, čista kao anđeo, slatka kao ljubav!”– uskliknuo je veliki književnik realizma, Onore de Balzak i prionuo ispijanju navodno dvadesetak kafa dnevno.

- TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Omiljen termin za ispijanje kafe mnogima je upravo jutro. No, vrlo je važno pijete li je prije ili nakon doručka. Ako ste jedna od onih osoba koje ne doručkuju uopšte, šteta koju činite svom organizmu odmah na početku dana vrlo je velika i prije ili kasnije odraziće se na vaše zdravlje u cjelini. Stručnjaci savjetuju da je kafu uvijek bolje piti nakon obroka, pa bio to samo i komadič hleba.

Kofein izaziva ispuštanje šećera u krvi, a istovremeno gušterača luči insulin. Ako se ti procesi odvijaju na prazan želudac, može se dogoditi da vas napadne snažna želja za slatkim. S druge strane, kofein može i suzbiti vaš apetit.

Kafu je dakle uvijek bolje piti nakon obroka kako ne biste izazvali poremećaj ravnoteže šećera u krvi. Osim toga, kafa podstiče lučenje želudačne kiseline i izaziva ubrzan rad cijeva. Osobe koje imaju probavne tegobe kafu bi trebale posebno izbjegavati na prazan želudac.