Oprah Winfrey i princ Harry snimaju serijal o mentalnom zdravlju

Poznata američka voditeljica Oprah Winfrey i princ Harry snimaju serijal čiji je cilj ohrabriti gledatelje da pričaju o mentalnom zdravlju.

Combat Stress pomaže vojnim veteranima koji se bore s anksioznošću, depresijom, posttraumatskim stresnim poremećajem i drugim problemima. Ova organizacija je potvrdila da sudjeluje u snimanju serijala s Oprom Winfrey, koji će biti prikazan kasnije ove godine. Meghan Markle je također uključena u produkciju ovog projekta.

Šesti u redu za prijestolje, princ Harry je nedavno otvoreno govorio o svojoj borbi za mentalno zdravlje. Tom prilikom otkrio je da mu je bilo potrebno stručno savjetovanje nakon majčine smrti.

Predstavnici Combat Stressa su potvrdili da će za potrebe serijala posjetiti bolnice i centre za liječenje u Velikoj Britaniji. Glavna zdravstvena humanitarna organizacija posjeduje tri centra za liječenje u Britaniji.

Pokrovitelj ove humanitarne organizacije je Harryjev otac, princ Charles. Prošle godine je pokrenuo fondaciju At Ease Appeal, čiji je cilj prikupiti 10 miliona funti, kako bi pomogli u financiranju liječenja mentalnog zdravlja i kako bi preoblikovali način na koji se pružaju usluge vezane za mentalno zdravlje do 2022. godine.

Buckinghamska palača je odbila komentirati serijal koji stiže na Apple TV. Kraljevska fondacija, čiji su pokrovitelji vojvoda i vojvotkinja od Sussexa, kao i vojvoda i vojvotkinja od Cambridgea, pokrenula je nekoliko inicijativa vezanih za mentalno zdravlje.

To uključuje pokretanje kampanje Heads Together, za borbu protiv stigme i promjenu razgovora o mentalnom zdravlju, i kampanje Contact, čiji je cilj pomoći pripadnicima oružanih snaga da lakše pristupe podršci za mentalno zdravlje.

Prošle godine su Meghan i Harry prisustvovali otvaranju humanitarne organizacije za mentalno zdravlje Shout, koju je, između ostalih, podržala i Kraljevska fondacija. Shout nudi tekstualnu podršku 24 sata, 7 dana u sedmici, svima onima koji se bore s mentalnim problemima.

Princ Harry i Meghan su otkrili svoj plan za odvajanje od Kraljevske fondacije i osnovali su svoju fondaciju u junu 2019. godine, šest mjeseci prije nego što su odlučili istupiti iz kraljevske porodice.

Princ Harry je svoje sudjelovanje u serijalu najavio u aprilu prošle godine.

 

 

(Kakanj-X / Film i TV – (KX) )

Možda vam se svidi

Leave A Reply