7 C
Kakanj
Utorak, 11 Maja, 2021

Općina Kakanj izdvojila 350.000 KM za rekonstrukciji jedne dionice vrelovoda

Nakon što je u svrhu proširenje obima organiziranog odvoza otpada i povećanja stepena komunalne higijene izvršila nabavku dva kamiona za odvoz smeća i nabavku metilice, te za tu namjenu izdvojila oko 400.000 KM, Općina Kakanj planira značajna sredstva uložiti i u rekonstrukciju vrelovoda putem kojeg se vrelom vodom sa TE Kakanj zagrijava gradsko područje Kaknja.

Naime, sistem daljinskog grijanja u Kaknju zahtijeva hitna ulaganja, a u ovaj proces se mora uključiti i Općina obzirom da radovi na rekonstrukciji, baš kao i radovi na proširenju, iziskuju velika novčana sredstva.

Tako je Općina Kakanj  iz Programa utroška namjenskih sredstava za zaštitu okoline izdvojila 350.000 KM za rekonstrukciju jedne dionice vrelovoda.

JP „Grijanje“  Kakanj je provelo proceduru izbora najpovoljnijeg ponuđača sa kojim je potpisan Okvirni sporazum za izvođenje radova. Radovi će se izvoditi  u 2016. godini i to van sezone grijanja. U prvoj fazi je planirana rekonstrukcija dionice vrelovoda od OŠ „Mula Mustafa Bašeskija“ Kakanj do upravne zgrade javnih preduzeća.

Ulaganja su nužna kako nam se ne bi dogodila situacija da vremenom nastupi kolaps sistema daljinskog grijanja što bi Kakanj dovelo u situaciju da se, poput npr. Novog Travnika, moraju gomilati drva oko zgrada.

Obzirom da JP “Grijanje” Kakanj plaća toplu vodu Termoelektrani Kakanj i da cijena za građane uključuje uz troškove toplotne energije još samo troškove distribucije (el. energija za pumpe, sanacija manjih kvarova i sl) nerealno je bilo očekivati da “Grijanje” rekonstruiše vrelovod i da uz to proširuje mrežu grijanja (npr. za proširenje mreže daljinskog grijanja u MZ Kakanj II ZDK i Općina su zajedno uložili 2.300.000 KM, za Povezice treba obezbijediti 4 miliona KM). (Press Općine Kakanj)

- MARKETING -

NAJNOVIJE

- MARKETING -

POVEZANO