Općina Kakanj: Građani ukazali na problem povećane zaprljanosti saobraćajnica

Putem Facebook-profila Općine Kakanj nekoliko građana Kaknja je uputilo dojavu o zaprljanosti kakanjskih saobraćajnica koju prouzrokuju kamioni koji odvoze šljunak iz korita rijeke Bosne na lokaciji nizvodno od Mosta mladih.

O ovom slučaju eko-redar je odmah nakon pojave zaprljanosti saobraćajnica poduzeo mjere iz svoje nadležnosti kako bi izvođač radova poduzeo mjere u cilju eliminisanja problema. Izvođač radova i nadzorni organ su upozoreni da odvoze šljunak tamo gdje je ranije određeno da se odvozi, uz isključivo minimalno i nužno korištenje saobraćajnica, te je naglašeno da imaju obavezu pranja saobraćajnica koje zaprljaju njihovi kamioni.

Građani su pitali i zašto radovi nisu ranije realizirani. Odgovor na ovo pitanje može dati Agencija za vodno područje rijeke Save koja je provodila tendersku proceduru i koja je izabrala izvođača radova. Dakle, Agencija ima podatke koliko dugo traju procedure izbora izvođača radova, žalbeni rokovi i sl.

Međutim, sa druge strane, potrebna je i  određena doza razumijevanja obzirom na činjenicu da se radi o vitalno važnim radovima čišćenja i produbljivanja korita Bosne jer u sadašnjoj situaciji kada je korito Bosne nakon majskih poplava puno nanosa šljunka i manje povećanje vodostaja može izazvati probleme za građane koji stanuju uz lijevu obalu rijeke Bosne.

Osim toga, ovi radovi su uvod u planirane radove na izgradnji obaloutvrde na lijevoj obali Bosne nizvodno od Mosta mladih.

Radove na čišćenju i produbljivanju korita rijeke Bosne ukupne vrijednosti 145.000 KM finansira Agencija za vodno područje rijeke Save. Izvođač radova kojeg je kroz tendersku proceduru izabrala Agencija je firma “Okac” iz Goražda.

Press Općine Kakanj

Možda vam se svidi

Comments are closed.