Općina Kakanj: Ako uočite slučajeve konzumiranja alkohola u parkovima, na ulicama i slično, pozovite 122

Općini Kakanj sve češće se obraćaju građani sa upitima koji se odnose na veoma prisutnu pojavu konzumiranja alkohola na kakanjskim ulicama, parkovima, ispred trgovačkih radnji i na drugim mjestima.

Najviše prijava se odnosi na svakodnevnu pojavu konzumiranja alkohola tamo gdje se to posebno ne bi trebalo i ne bi smjelo raditi. To su memorijalni prostori poput Gradskog spomen-parka u kojem se nalazi Spomen-obilježje šehidima i poginulim borcima Odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1992. i Spomen-obilježje palim borcima Narodnooslobodilačkog antifašističkog rata 1941-1945. te na spomen-park u kojem se nalazi Spomen-obilježje tragično stradalim rudarima u rudarskoj katastrofi koja se dogodila 7.juna 1965.godine.

Zbog ovakvih slučajeva građani su spriječeni da posjećuju parkove, da vode svoju djecu u parkove i slično, jer razumljivo, ne žele biti u blizini lica koja na ovim mjestima konzumiraju alkohol, prouzrokuju neugodnosti drugim ljudima, a često i konflikte.

Stoga, obavještavamo javnost da je članom 3. stav 1. tačka 27. Odluke o javnom redu i miru („Sl. novine Općine Kakanj“, br. 4/07 i 10/14), predviđeno da se prekršajem javnog reda i mira smatra između ostalog i konzumiranje alkoholnih pića izvan ugostiteljskog objekta, na ulici, trgu, pijaci, autobuskoj i željezničkoj stanici, sredstvima javnog prijevoza, ispred trgovačkih radnji i sl, a u skladu sa članom 8. nadzor nad provođenjem te Odluke vrši Policijska stanica Kakanj.

Ovakva vrsta zabrane postoji u brojnim evropskim gradovima.

Poštovani građani,  za svaku uočenu pojavu konzumiranja alkohola u parkovima, na ulicama, ispred trgovinskih radnji i slično, pozovite policiju na broj 122.

Ako niste zadovoljni reakcijom policije pozovite unutrašnju kontrolu MUP-a u Zenici na broj telefona 032/449 249 (centrala, tražiti unutrašnju kontrolu).

Općina Kakanj nije i ne može biti drugostepeni organ za žalbe građana u vezi rada policije jer nema nikakvu nadležnost nad radom policije, niti može bilo šta narediti, osim pisati, apelovati, moliti…

U Zeničko-dobojskom kantonu postoji Ured za pritužbe javnosti i unutrašnja kontrola MUP-a ZDK kojima građani mogu uputiti izraze nezadovoljstva radom policije. Unutrašnja kontrola prima, obrađuje i djeluje po pritužbama na rad policajaca i MUP-a i tijesno sarađuje sa Uredom, kojeg uglavnom čine ljudi iz javnog života, koji nisu pripadnici MUP-a.

Policiju, odnosno unutrašnju kontrolu ako niste zadovoljni reakcijom policije, zovete i

za prekomjernu buku koja nastaje u ugostiteljskim objektima,

za slučajeve vožnje bicikla i motora u pješačkim zonama,

za slučajeve vođenja opasnih pasa bez brnjice,

ukoliko ne možete proći trotoarom zbog parkiranih automobila. (Izvor: Press Općine Kakanj)

Izvor Press Općine Kakanj
Možda vam se svidi

avatar