Opasno nevrijeme stiglo u region: Ovo je tek početak, dolazi ciklogeneza i septembarski snijeg u BiH

0

Prodor hladnijeg zraka u nedjelju će donijeti septembarski snijeg u naše krajeve
 
Direktorat za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore upozorio je da se u naredna četiri dana očekuju nestabilne vremenske prilike, ponegdje sa obilnom kišom, povremeni pljuskovi sa grmljavinom i sa jakim, olujnim južnim vjetrom. 
Iz Direktorata su upozorili da su potencijalno moguće i određene posljedice u centralnim, južnim i primorskim predjelima.
– Direktorat izdaje upozorenje s ciljem podizanja operativne spremnosti nadležnih organa u sistemu zaštite i spašavanja, dok se građani pozivaju da prilagode svoje aktivnosti najavljenoj meteorološkoj situaciji, a ostali subjekti da preduzmu neophodne mjere da bi se izbjegla potencijalna šteta, dodaje se u saopćenju Direktorata. 
I Hidrometeorološki zavod Hrvatske objavio je posebno saopćenje u kojem se navodi da će za vikend biti hladnije od prosjeka za ovo doba godine, da se očekuje obilna kiša i olujni vjetar. 
Ovo je tek početak, jer će noćas doći do ciklogeneze u Genovskom zaljevu i ciklona će se u subotu naći nad Jadranom, a to znači još kiše i pljuskova, kao i grmljavine nad Jadranom.
S obzirom na nestabilnu situaciju, mogu se formirati i pijavice. 
Jače nevrijeme lokalno je moguće i na kopnu, gdje može biti i grad. Navečer i u unutrašnjosti treba računati na dosta kiše u središnjim i sjevernim predjelima. 
Večeras će prodrijeti i hladniji zrak sa sjeverozapada Europe, pa u noći na subotu i u subotu ujutro može zalepršati malo snijega na Velebitu, Dinari, što bi bio prvi ovosezonski snijeg.
Promjena vremena stiže i u našu zemlju. Prodor hladnijeg zraka u nedjelju donijeti će septembarski snijeg u naše krajeve. Snijeg i suznježica očekuju se u višim predjelima i na planinama.
Oslobodjenje