Opasni Azijski stršljen došao i u BiH, jedan primjerak pronađen u Visokom

UPOZORENJE

0
105

Opasni Azijski stršljen primjećen je u Visokom, potvrdio je to režiser Tarik Hodžić koji je ovog insekta vidio u svom domu.

Hodžić je za portal Visoko.co.ba rekao da je ima zbirku insekata pa je mogao prepoznati stršljena.

Azijski stršljen u sebi ima toliko otrova da samo nekoliko uboda može dovesti do prestanka rada bubrega kod ljudi. Do reakcije dolazi već za jednu minutu. Ubod može završiti i gubitkom svijesti, padom pritiska, otežanim disanjem a u nekim slučajevima i smrtnim ishodom.

– Stršeljen je bio na rubu prozora. Zadržao se nekoliko trenutaka i odletio – rekao je Hodžić za novinsku agenciju Patria.

Ovaj stršljen veliku štetu nanosi na pčelinjacima. Za potrebe ishrane vlastitog legla uništavaju cijele pčelinje kolonije.

Insekt je prošle godine primjećen u Slavoniji i Baranji u Hrvatskoj. Britanski Telegraf objavio je također prošle godine da je smrtonosni Azijski stršljen postao opasnost i u Velikoj Britaniji, gdje je od anafilaktičkog šoka umrlo najmanje šestoro ljudi.

Evropljani su za ovog insekta prvi put čuli 2004. godine, kada se sumnjalo da su Azijski stršljenovi došli iz Kine u Francusku, prenosi Patria.

- TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA -AB Petrol d.o.o. Kakanj

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here