On je Marino Bloudek – novi atletski fenomen iz Kaknja

Kada bismo ga trebali opisati u samo jednoj riječi, rekli bismo fenomen.

Njegovo ime je Marino Bloudek, rođen je u Republici Hrvatskoj, i vrhunski je mladi atletičar koji postiže sjajne rezultate u utrkama na 1500 i 800 m. Marino je u kratko vrijeme ostvario najveće uspjeh svoje karijere pobijedivši konkurenciju na prvenstvu Hrvatske u utrci na 1500 metara, a osim toga postao je i viceprvak Balkana. Mladi Bloudek je na prvenstvu Hrvatske istrčao stazu za 4.01,59 minuta, što je izniman uspjeh, uzevši u obzir da je konkurencija bila starija dvije godine od njega (Marino ima nepunih 16 godina). Inače, Marino je prvak Hrvatske i u konkurenciji mlađih juniora.

Na 13. ljetnom olimpijskom festivalu mladih Evrope (EYOF), koji je od 26. 7. do 1.8. održan u glavnom gradu Gruzije Tbilisiju, Marino Bloudek je osvojio zlatnu medalju.

E sad se vjerovatno pitate imali li ovaj mladi uspješni atletičar neku vezu s Kaknjem, a neki možda i naslućuju da postoji neka konekcija sa kakanjskim zavičajem obzirom na njegovo prezime.

Veza sa Kaknjem zaista postoji, Marino potiče iz kakanjske sportske porodice Bloudek. Njegov djed Zdravko, djedov brat Marijan (poznatiji kao Marin), otac Valentin Valči i stric Vedran su Kakanjci koji zaslužuju svaki respekt obzirom da se radi o veoma vrijednim i humanim ljudima i sportistima.

Zdravko se vrlo uspješno bavio rukometom u Kaknju.

Marijan, poznatiji kao Marin, bio je nogometaš FK „Rudar“ Kakanj, poslije i Čelika iz Zenice, a poslije igračke karijere bio je uspješan nogometni trener.

Valentin Bloudek, poznat po nadimku Valči, je također bio igrač Rudara.

Vedran Bloudek je također igrao za “Rudar”, a danas je poznati kakanjski policajac koji se posebno istakao po požrtvovanosti i hrabrosti koju je pokazao prilikom spašavanja ljudi zatrpanih u ruševinama kuća u januaru 2015. godine kada se u kakanjskom naselju Bare aktiviralo klizište.

Mladom Marinu Bloudeku želi sreću i uspjeh, te mu iz Kaknja upućujemo srdačne sportske pozdrave i izraze podrške.

Možda vam se svidi

Comments are closed.