Oktobar – mjesec zaštite od požara: Historijat vatrogastva u Kaknju

Industrijsko vatrogasno društvo Rudnika Kakanj osnovano je 1919. godine. Postoje određene indicije da je Društvo djelovalo i ranije jer postoje zapisi iz kojih se vidi da su vatrogasci iz kakanjskog Rudnika učestvovali u gašenju katastrofalnog požara koji je 1911. godine zabilježen u Visokom.

Na inicijativu ondašnjeg Vatrogasnog saveza iz Visokog 1952. godine osnovana je prva vatrogasna jedinica u Doboju. Uvidom u dokumentaciju i stare knjige, može se saznati da je Dobrovoljno vatrogasno društvo u početku imalo 27 aktivnih članova. Da bi moglo da radi i ostvaruje svoju osnovnu ulogu, odmah se pristupilo nabavci najneophodnije vatrogasne opreme. Nije išlo lako, ali ubrzo je Društvo nabavilo prvu motornu pumpu, a kasnije se postepeno prikupljala i druga tehnička oprema nužna za praktične intervencije. Prema kazivanju, prva praktična intervencija članova Društva bila je na gašenju požara na Mehoriću. Kasnijih intervencija bilo je mnogo, kako na užem dijelu grada, tako i na prostoru cijele općine. Ovi vrijedni vatrogasci trudili su se da uvijek stignu na vrijeme, kad god je to trebalo, i da od prirodne stihije, požara ili poplave, spasavaju ljudske živote i teško stečena lična i društvena materijalna dobra.

Prvi predsjednik Društva bio je Mustafa Hodžajbegović, a poslije njega čelni ljudi društva su bili Salih Jašarspahić, Alija Kadić, Fahrudin Kulović, Muhamed Kulović, Salem Goga, Sabrija Imamović…

U svom radu Društvo je postiglo zapažene rezultate. Za takav svoj rad dobilo je i visoka  priznanja. Među tim priznanjima nalazi se i Osmoaprilsko priznanje Kaknja i Vatrogasna zvijezda drugog reda od Vatrogasnog saveza Jugoslavije. Društvo je dobilo  i niz drugih društvenih priznanja, a najveće  koje je društvo dobilo je Zlatna značka  zagrebačkog lista Arena i to  kao najhrabriji kolektiv u bivšoj Jugoslaviji. Priznanje je dodijeljeno za hrabrost iskazanu u vrijeme   gašenje zapaljenog voza sa gorivom kod Termoelektrane Kakanj 1989.godine. Po cijenu najtežih rana, kakanjski vatrogasci, gaseći zapaljenu kompoziciju teretnog voza prepunog eksplozivnih materija, spasili su Termoelektranu Kakanj i okolno područje od potpunog uništenja.

U ratnom periodu  društvo je mobilisano kao jedinica civilne zaštite koja je učestvovala  u gašenju  velikog broja požara kako u Kaknju, tako i u Visokom, Novom Travniku i Busovači. 1998.godine jedinica se transformiše  iz dobrovoljne u Teritorijalnu jedinicu i ima 4 profesionalna vatrogasca sa 10 dobrovoljaca.

U  2003.godini jedinica učestvuje u operaciji “FLORIJAN – od vojnika do vatrogasca” koja se realizirala  pod pokroviteljstvom Ambasade Velike Britanije. Nakon provedbe projekta 6 vojnika je primljeno u vatrogasnu službu. Jedinica je tada dobila dva vozila  (Betford  i auto ljestve dužine 30m).

Jedinica trenutno  djeluje  u okviru Službe civilne zaštite Općine Kakanj pod nazivom Profesionalna vatrogasna jedinica.

Kakanjski vatrogasci posebnu pažnju posvećuju edukaciji mlađih naraštaja tako da u Kaknju postoji sekcija malih kakanjskih vatrogasaca.

Press Općine Kakanj

Možda vam se svidi

Comments are closed.