Okrugli stol u Muzeju Kaknja – 50 godina završetka istraživanja lokaliteta Obre II, nove tehnologije i prakse u zaštiti kultuno-historijskog naslijeđa

Obavještavamo građane da Javna ustanova Kulturno-sportski centar Kakanj – odjeljenje Muzej Kaknja u saradnji sa Naučno arheološkim društvom iz Sarajeva u subotu 17.2.2018. godine u Muzeju Kaknja organizuje okrugli stol na kojem će nastupiti eminentni stručnjaci iz oblasti koja će se obrađivati.

Okrugli stol počinje u 10:00 sati, a završava se posjetom lokaliteta Obre od 16:00 do 18:00 sati.

Okrugli stol o značaju, trenutnom stanju i potencijalima prahistorijskog lokaliteta Obre i i Obre II održat će se simbolično povodom obilježavanja 50 godina od završetka sistematskih istraživanja na lokalitetima. stanje samog lokaliteta, kao i izvjesna indolentnost lokalnog stanovništva prema istome razlog su organizacije ovoga skupa, a isti za cilj ima promovirati lokalitet i njegov značaj za lokalnu zajednicu i značaj kozervacije istoga, kao i buduće potencijale za cijelu zajednicu u svrhu reanimiranja lokaliteta. Simbolično se skup održava na 50-togodišnjicu kraja arheoloških radova na lokalitetima, kao pokazatelj vremena koje je proteklo a u kojem ovaj lokalitet, osim značajnog proglašenja istoga nacionalnim spomenikom, nije dobio zasluženu pažnju javnosti niti je integriran u svakodnevne kulturne akivnosti lokalnog stanovništva. Skup će također obuhvatiti i nove tehnologije i njihovo uvođenje i primjenu u radu s kulturno-historijskim spomenicima te njihovu ulogu u zaštiti istih.

Učesnici i teme:

1. Naselja Obre I i Obre II – Emina Čalija, MA arheologije (Naučno arheološko društvo)

2. Naselja Obre II kao nacionalni spomenik – Zijah Halilović, MA (Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH)

3. Značaj lokaliteta Obre I i Obre II za lokalnu zajednicu prikazan kroz historijski kontinuum i trenutno stanje – Predstavnik Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZE-DO kantona

4. Kulturno-historijsko naslijeđe – mogućnosti zaštite, obnove korištenja i prezentacije na primjeru projekta stećci tuzlanskog kantona – Munisa Kovačević, Stručni saradnik za kulturno-historijsko i spomeničko naslijeđe (JU Zavod za zaštitu i korištenje kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Tuzlanskog kantona)

5. Nedavni pronalazak prahistorijskog lokaliteta na tuzlanskom području i reakcija javnosti na isto, kao primjer značaja ovakvih nalaza – Almir Mutapčić, MA (Naučno arheološko društvo)

6. Potencijal i značaj zaštite kulturno -historijskih dobara – naučni, turistički, kulturološki, arheološki, urbanistički, turistički i sl. na primijeru lokaliteta Obre I i Obre II. – Predstavnik Kantonalnog zavoda za urbanizam i prostorno uređenje ZDK 7. Primjeri/prijedlozi budućih iskoristivih potencijala lokaliteta Obre II – diskusija na lokalitetu, Moderator: Križanović Tijana, Naučno arheološko društvo.

Možda vam se svidi

<b>NAPOMENA:</b>Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Kakanj-x.com. Portal Kakanj-x.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Kakanj-x.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

avatar