Oko čega se na Facebooku svađaju Hadžiomerović i Suljagić

Bakir Hadžiomerović, kandidat SDP-a za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH sinoć je na svom Facebook profilu komentarisao  vlast koju predvode Bakir Izetbegović i Željko Komšić.

Koristeći metod sada popularne komunikacije putem društvenih mreža, na svom FB profilu odgovorio mu je Emir Suljagić, član Predsjedništva Demokratske fronte, piše novinska agencija Patria.

Oba komentara prenosimo u cjelosti:

Emir Suljagić

Ima ljudi među nama koji vole da vjeruju da istorija počinje onda kada oni odluče da počinje. Jedan od njih je i moj (nekadašnji) drug Bakir Hadžiomerović.

Pošto imam sve manje strpljenja za takve i njihov kolektivni običaj da se popnu na najbližu uzbrdicu i sve mašući prstićem drže moralke svima nama, ispod je najvažniji dio teksta izjave koju je potpisao tadašnji predsjednik SDP-a, Zlatko Lagumdžija, de facto isporučujući treći entitet u procesu provođenja presude Sejdić-Finci.

Izjava je potpisana u Briselu, 1. oktobra 2013. godine i predstavlja kapitulaciju vrijednosti na kojima je zasnovano bosanskoheregovačko društvo, odnosno pretvara narode u izborne jedinice:

„Slažemo se da ćemo do 10. oktobra dogovoriti izborne modele koji će zadovoljiti legitimne zahtjeve konstitutivnih naroda i ostalih uz puno poštivanje međunarodnih stadarda. Model izbora dva člana Predsjedništva BiH iz FBiH kroz amandmane na Ustav i Izborni zakon trebaju uz dodatak odluke Suda u Strazburu spriječiti nametanje izbornih rezultata bilo kom konstitutivnom narodu ili ostalima.”

Dakle, ne postoji način da goli pragmatizam bude spinovan kao borba za vrijednosti. Multietničnost je jedno, a izborni inžinjering, kao što je Bakir Hadžiomerović imao priliku da nauči i na svojoj koži, nešto sasvim drugo.

Bakir Hadžiomerović

“Od 12. oktobra prošle godine naslušali smo se svakavih gluposti “al nijedno čudo nije bilo ravno onome” kad su Bakir Izetbegović i Željko Komšić kao, jelte, neupitni izborni pobjednici najvili formiranje vlasti koja, kako je i red uvjeravali su nas lideri deefa i ezdea, ima biti utemeljena na tri lista papirnatih prioriteta koje su potpisali zajedno sa SDS-ovim Pokretom za promjene i HDZ-om Dragana Čovića.

Al prođoše otad i Hidžretska nova godina i jedan Božić i Nova godina i drugi Božić i Srpska nova godina, pa dođe i sjednica Doma naroda federalnog parlamenta prolazi, evo, i prvi krug Svjestkog rukometnog prvenstva u Kataru, a od najavljene nove vlasti izbornih pobjednika oličenih u Izetbegoviću, Komšiću i Čoviću ni habera…

Zapelo, kažu, na potpredsjedniku FBiH iz reda srpskog naroda ili to, da budemo precizniji, izborni pobjednici iz deefa, ezdea i hadezea nemaju izborni kapacitet da fomiraju vlast u Domu naroda FBiH odakle se bira i predsjedništvo FBiH koje bira Vladu FBiH…?

Navodno je u onim sporazumima koje su Komšić i Izetbegović potpisali u društvu Cicka Bjelice-svojevremeno najodanijeg jataka u skrivanju ratnog zločinca Radovana Karadžića-dogovoreno, potvrđeno da deef ima potpredsjednika FBiH iz srpskog naroda.

Pošteno je to,ipak je deef multi stranka za razliku od ezdea i hadezea koji su, evo ima dvadesetipet godina, bošnjački,odnosno hrvatski predstavnici konstitutivnih naroda u našoj domovini.

Kako sada stvari stoje koaliciji sa Cickom Bjelicom u ulozi svjedoka, fali jedno četiri-pet Srba u federalnom Domu naroda da bi formirali vlast. SDA očekivano u skladu sa posljednjim izbornim rezultatima ima nula srpskih delegata, HDZ je ostvarila izvanredan identičan nulti rezultat,pa se vjerovalo da će Komšićev multietnički deef rješiti sitnice sa srpskim delegatima u Domu naroda FBiH.

Međutim, ta multietničko-konstitutivna fronta od trinaest izabranih delegata Srba u Domu naroda FBiH kao nesumnjivi multietnički izborni kapital posjeduje tek jednu delegatkinju koja je nekako zalutala u nesretni Dom. Komšićeva stranka je po tom pitanju u rangu sa Liberalnom strankom i Narodnom strankom Radom za boljitakšto bi,valjda,po deefovim kriterijumima s konca prošle godine trebalo da znači da su te dvije izgubljene strančice također izborni pobjednici kao i Komšićev deef…

Za imenovanje potpredsjednika FBiH iz reda srpskog naroda reformatorskoj koaliciji sa Cickom Bjelicom u ulozi svjedoka treba,kako rekosmo, pet u odnosu na jedan postojeći srpski glas u srpskom klubu federalnog Doma naroda. SDP, nesumnjivi gubitnik zadnjih izbora, opet je dokazao da je zapravo jedina istinska multietnička stranka u BiH pa je zato SDP bez obzira na izborni debakl dobio šest srpskih delegata u Domu naroda.

Komšiću (sa jednim srpskim delegatom) i Izetbegoviću ( sa nula delegata) u formiranju vlasti predstavlja problem i činjenica da aktuelno rukovodstvo SDP-a obavezuje zaključak usvojen na posljednjem Vanrednom kongresu partije prema kojem SDP u naredne četiri godine mora biti opozicija i da se ne petlja u formiranje vlasti i slične poslove. Ukoliko SDP, nakon svega, odluči pomoći takozvanim reformistima u formiranju vlasti,onda je SDP zaslužio da zauvijek nestane sa političke scene zajedno sa onim pobjeguljama koji posljednjih mjeseci iz SDP-a liježu u Komšićevo krilo.

Ali zaboravimo sada gubitničko-opozicioni SDP i njegovih velikih šest delegata u srpskom klubu Doma naroda FBiH i vratimo se na preostalih sedam izabranih delegata koji predstavljaju ozbiljan izborni kapacitet nove reformske izetbegovićevsko-komšićevsko-čovićevske koalicije.

Evo besplatan prijedlog novoj reformskoj koaliciji Željka Komšića, Bakira Izetbegovića i Dragana Čovića-zakucajte na vrata Liberala, Lijanovića i Milorada Dodika (koji ima dva-tri vama potrebna delegata u srpskom klubu Doma naroda FBiH) i fino u skladu sa ranijim najavama formirajte vašu reformsku vlast…Ili objavite da nemate kapacitet da formirate federalnu vlast. I priznajte da deef zapravo nije multietnička, već fronta nastala u SDA-ovoj političkoj kuhinji…

A dok ne formirate reformsku vlast, evo jedne što svi znamo..

Možda vam se svidi

Comments are closed.