OHR o Dodikovim najavama da NSRS odbaci bonska ovlaštenja

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz entiteta Republika Srpska Milorad Dodik izjavio je da će na posebnoj sjednici Narodne skupštine RS biti predloženo da NSRS odbaci bonska ovlaštenja visokog predstavnika u BiH kao nezakonita i sve posljedice takvih ponašanja visokih predstavnika.

Status i ovlasti visokog predstavnika su pitanja koja proističu iz Općeg okvirnog sporazuma za mir i međunarodnog prava i, prema tome, ne spadaju u nadležnosti entiteta. Republici Srpskoj ne pripada pravo da se jednostrano povlači iz reformi koje su provedene u okviru Aneksa 4 (Ustav Bosne i Hercegovine), niti joj pripada pravo da ona tumači Aneks 10 (Sporazum o civilnoj provedbi Mirovnog ugovora), tj. mandat visokog predstavnika. Također podsjećamo da bonske ovlasti nisu korištene osam godina, ali učestali napadi na Opći okvirni sporazum za mir opravdavaju dalje postojanje ovih ovlasti. Stranke, uključujući i one u RS-u, imale su dovoljno prilika da pokažu da se mogu dogovoriti oko reformi, uključujući i reforme koje su potrebne da BiH izađe iz međunarodne supervizije na putu priključenja Evropskoj uniji“, naveli su iz OHR-a za “N1“.

U ovom kontekstu, podsjećaju da su reforme podržali Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira, Vijeće sigurnosti UN-a i šira međunarodna zajednica, a ogromna većina je ratificirana u entitetskim i državnom parlamentu.

Svako poništavanje reformi bi podrivalo ekonomsku i političku stabilnost BiH te bi ugrozilo sposobnost zemlje da ispunjava svoje postojeće međunarodne obaveze“, kazali su za N1 u Uredu visokog predstavnika nakon izjava Milorada Dodika da će na posebnoj sjednici Narodne skupštine RS biti predloženo da NSRS odbaci bonska ovlaštenja visokog predstavnika u BiH kao nezakonita i sve posljedice takvih ponašanja visokih predstavnika.

Možda vam se svidi

<b>NAPOMENA:</b>Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Kakanj-x.com. Portal Kakanj-x.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Kakanj-x.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

avatar