20 C
Kakanj
Utorak, 11 Maja, 2021

Klizište u Kaknju

PRENOSIMO SA www.AVAZ.ba

00:05 – Spasioci su došli do ženske osobe, ali još ne mogu da je izvuku. U svakom trenutku se očekuje njeno izvlačenje. Iz ruševina se čuje se dramatičan plač žene.

23:40 – Kako javlja reporter “Avaza” na licu mjesta spasioci su u ovom trenutku došli do još jedne osobe.

23:15 – Kako javlja reporter “Avaza” na licu mjesta u naselju Baru vlada haotično stanje. Mještani masovno napuštaju ovu lokaciju zbog straha od novog urušavanja koje prijeti da zatrpa i preostale barake.

U ovom mjestu trenutno nema ni struje.

Saznajemo da su u trenutku klizišta u kućama bile Samira Kovačević, Melisa Kovačević, Belma Merdić i Sedika Merdić.

23:05 – Nezvanično je potvrđeno za “Dnevni avaz” da je u klizištu stradala majka jedne od dvije djevojčice koje su bile zarobljene ispod ruševina. U toku je akcija spašavanja preostalih unesrećenih. U akciju se uključili rudari rudnika Kakanj.

22:55 – Prije nekoliko minuta spasioci Civilne zaštite Kaknja izvukli su jednu djevojčicu živu, potvrdio je za “Avaz” Nurudin Hrusto, šef tima CZ u Kaknju.

– Pretpostavljamo da su ostale osobe žive. Ali to za sada ne možemo potvrditi, kaže Hrusto.

22:45 – Iz izvora bliskih Federalne uprave civilne zaštite potvrđeno je za “Avaz” da je jedna od četiri zatrpane osobe smrtno stradala, a da je još 15 osoba ugroženo.

22:45 – Kako nam je potvrdio Nurudin Hrusto, šef tima Civilne zaštite u Kaknju, postoji kontakt sa zatrpanim porodicama, ali njihovo spašavanje teče usporeno, jer je nemoguće da budu upotrebljene mašine, nego se otkopavanje vrši samo ručno.

Potvrđeno nam je da je u Bare svoju ekipu za spasavanje poslao rudnik Kakanj, a ponuđane je i pomoć drugih rudarskih timova iz okruženja. Kako Hrusto navodi, spasioci su optimisti, da će uspjeti uskoro doći do zatrpanih.

Prema preliminarnim podacima, šest porodica je ostalo bez domova.

22:40 – Nurudin Hrusto, šef Civilne zaštite Kakanj rekao je za “Dnevni avaz” da je zemljište zatrpalo više objekata, te da je u toku akcija spašavanje zatrpanih osoba.

– Sve radimo da spasimo zatrpane osobe. Ne mogu vam reći da li je neko teže povrijeđen jer još uvijek nismo došli do njih. Mogu vam potvrditi da su zarobljene četiri osobe, ali ne znamo u kakvom su stanju te da li su teže povrijeđene – kaže Hrusto za “Avaz”.

22:30 – Prema informacijama koje smo dobili od spasilačkog tima, postoje realne naznake da su dvije od četiri osobe žive i da bi tokom narednih pola sata – sat do njih mogli stići spasioci.

Ova informacije se navodno temelji na osnovu zvučnog kontakta koji je ostvaren. Za još dvije osobe se ne zna ništa, tj. teško je doprijeti do mjesta gdje bi se trebali nalaziti.
Prema informacijama od spasilaca, radi se o više hiljada kubnih metara zemlje i materijala, te spasioci sporo napreduju prema mjestu gdje bi se žrtve trebale nalaziti.

22:25 – U klizištu u kakanjskom prigradskom naselju Bare spasioci tragaju za četiri osobe, dvije žene i dvoje djece. Kako je za “Dnevni avaz” potvrdio načelnik Kaknja Nermin Mandra, spasioci više od sat i po ulažu vanljudske napore da stignu do mjesta gdje se pretpostavlja da se nalaze zatrpane osobe.

Klizište se pokrenulo iza 20 sati, a većina stanara iz objekata u Barama se uspjela evakuisati. Za sada nema sigurne potvrde, ali po informacijama spašenih stanara nestalim se smatraju dvije ženske osobe i dva djeteta. Svi raspoloživi kapaciteti lokalne zajednice se nalaze na lokalitetu Bare i još uvijek nema pouzdanih podataka o mogućnosti daljeg obrušavanja zemljišta.

22:20 – Iz policijske stanice Kakanj večeras je za “Dnevni avaz” potvrđeno da je klizište zatrpalo četiri osobe, a da je u toku akcija njihovog spašavanja.

U Kaknju je večeras oko 21 sat došlo do odrona brda koje je zatrpalo i tri barake u blizini diskoteke “Ara”, potvrđeno je za “Dnevni avaz” iz Hitne pomoći.

Kako nam je rečeno, u barakama se nalazilo više osoba, a u Hitnoj pomoći nam nisu mogli reći da je li neko od zatrpanih osoba nastradao.

– Došlo je do urušavanja zemljišta, odlagalištu uglja i smeća, koje je zatrpalo tri barake u kojem su ostale zatrpane tri ili četiri osobe. To je sve što za sada znamo. Ekipe su na terenu, vrši se iskopavanje unesrećenih – rečeno nam je.

- MARKETING -

NAJNOVIJE

- MARKETING -

POVEZANO