Ogledalo ili kamera – odlučite sami

Iako će većina nas u bliskoj budućnosti i dalje voziti automobile sa klasičnim retrovizorima, unutrašnje ogledalo će postepeno ustupati mjesto kameri i displeju a vozačima će biti ostavljena mogućnost sa izaberu jednu ili drugu opciju.

Kamere se sve više koriste u savremenim vozilima kao sastavni elementi elektronskih sistema koji su od pomoći vozaču.

U posljednje vrijeme pojedine auto-kompanije počele su da razvijaju i unutrašnje retrovizore sa ekranima na kojima se emituje slika sa kamere ugrađene na zadnjem dijelu automobila.

Poslije Audija koji je 2012. primjenio novu tehnologiju na trkačkom prototipu R18, Nissan je početkom godine predstavio rerovizor sa ekranom koji će se ugrađivati u produkcijske modele ovog proizvođača.

Krajem 2015. godine “digitalni retrovizor” će po prvi put biti dostupan i kupcima Cadillaca. Američki proizvođač predstavio je sistem koji se sastoji od HD kamere i TFT-LCD ekrana rezolucije 1280 sa 240 piksela.

Displej je instaliran u kućište standardnog unutrašnjeg retrovizora, dok je kamera ugrađena u zadnji dio vozila.

Prednosti u odnosu na ogledalo su u tome što kamera prenosi jasnu sliku bez fizičkih prepreka i mrtvih uglova. Osim toga, u kompaniji kažu da je vidno polje ovakvog retrovizora veće od standardnog za 300%.

“Pogled vozača više ne ometaju zadnji krovni nosači, nasloni za glavu na zadnjim sjedištima ili putnici koji sjede pozadi, a slika koja se prenosi na ekran ima manji odsjaj i veću jasnoću u uslovima nedovoljnog prirodnog osvjetljenja”, kaže predstavnik Cadillaca.

Objektiv kamera je presvučen specijalnim premazom koji onemogućava zadržavanje kapljica vode i nečistoće tokom vožnje po kiši i snijegu, objašnjavaju u američkom proizvođaču.

Cadillac je najavio da će prvi digitalni retrovizor biti dostupan u novoj limuzini CT6 koja će se pojaviti na tržištu krajem 2015.

Problem za vlasnike koji se odluče za ovu opciju prilikom kupovine automobila moglo bi da predstavlja to što se vozila i drugi predmeti na ekranu čine udaljenijim nego što zaista jesu.

U slučaju da vozač ne može da se navikne na kameru, moći će pomoću preklopnika na dnu retrovizora da vrati klasičnu postavku sa ogledalom.

Da ste u mogućnosti, da li biste u vašem automobilu koristili kameru umesto klasičnog ogledala na retrovizoru?

 

(b92)

Možda vam se svidi

Comments are closed.