Oglasili se iz SDA povodom Dodikove apelacije o zastavama: “Nema pravnog utemeljenja, Dodik pogrešno tumači Ustav BiH”

SDA navodi da je zastava kao državni simbol određena Zakonom o zastavi koji je donesen i potvrđen u Predsjedništvu BiH šest godina ranije – 1998. u skladu sa članom 1. stavom 6. Ustava BiH.

Zahtjev za ocjenom ustavnosti izmjena Zakona o zastavi iz 2004, koji je uputio član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, pravno je neutemeljen i zasniva se na pogrešnom tumačenju Ustava BiH, saopćeno je iz Stranke demokratske akcije (SDA).

DA navodi da se Dodik u svom dopisu pozvao na odredbe člana 1. stava 6. Ustava BiH, tvrdeći da je navedene zakonske izmjene, koje je donijela Parlamentarna skupština, moralo potvrditi i Predsjedništvo BiH.

SDA navodi da član 1. stav 6. Ustava precizno kaže: “Bosna i Hercegovina će imati one simbole koje svojom odlukom odredi Parlamentarna skupština i potvrdi Predsjedništvo”, i da izmjenama Zakona iz 2004. na koje se referiše Dodik “nisu određeni simboli Bosne i Hercegovine, te se ovaj član Ustava ne odnosi na njih, pa ih nije ni moralo potvrđivati Predsjedništvo BiH”.

U nastavku saopćenja SDA navodi da je zastava kao državni simbol određena Zakonom o zastavi koji je donesen i potvrđen u Predsjedništvu BiH šest godina ranije – 1998. u skladu sa članom 1. stavom 6. Ustava BiH.

-Izmjenama iz 2004. propisana su mjesta gdje se imati isticati, određeno je da se druge zastave iz BiH neće isticati zajedno sa zastavom BiH, te su propisane prekršajne sankcije za nepoštivanje Zakona o zastavi. To su sve odredbe koje Dodik već mjesecima politički osporava, ali ih ne može osporiti pravno neutemeljenom apelacijom, navodi SDA.

Podsjećanja radi, Milorad Dodik se obratio Ustavnom sudu BiH 7. novembra 2019. godine navodeći da u Ustavu Bosne i Hercegovine jasno piše kako će Bosna i Hercegovina “imati one simbole koje svojom odlukom odredi Parlamentarna skupština BiH i potvrdi Predsjedništvo BiH”.

U zahtjevu za ocjenu ustavnosti naveo je da je Zakon o zastavi BiH usvojen 2001. godine i da je tom prilikom ispoštovana procedura s obzirom na to da je zakon usvojila Parlamentarna skupština BiH, a da je Predsjedništvo BiH potvrdilo izgled i oblik zastave BiH.

Međutim, Dodik spornim smatra Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o zastavi BiH koji je 2004. godine usvojila Parlamentarna skupština BiH. On je u zahtjevu naveo da ove izmjene i dopune nisu donesene u skladu s Ustavom BiH, jer nikada nisu potvrđene u Predsjedništvu BiH.

Možda vam se svidi

Leave A Reply