Oglasili se iz Pentagona nakon Komšićeve posjete: Zainteresirani smo za saradnju sa BiH u više oblika!

0

Potpukovnica Carla Gleason, iz ureda Pentagona naglasila je interes američke strane da se nastavi puno partnerstvo sa BiH, u mnogim oblicima.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić i James Anderson, koji obavlja dužnost zamjenika pomoćnika ministra odbrane za politiku, sastali su se u Pentagonu, u sklopu Komšićeve prve službene posjete SAD-u, kao šefa države nakon općih izbora održanih prošle godine, saopćeno je iz Pentagona.

- TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

U izjavu za Glas Amerike potpukovnica Carla Gleason, iz ureda Pentagona za javnost, kazala je da se posjet predsjedavajućeg se fokusirao uglavnom na nadgradnju postojećih odnosa.

“Potrebno je produbljivanje odnosa s euroatlanskim kompanijama, kao i BiH sa Sjedinjenim Državama. Razgovarali smo i o budućim inicijativama po pitanju i reformi i suradnje u polju bezbjednosti. To uključuje i partnerstvo Oružanih snaga BiH sa Nacionalnom gardom Marylanda, što opet podrazumijeva i novu pomoć, recimo vojne helikoptere i slično”, kazala je Gleason.

Naglasila je interes američke strane da se nastavi puno partnerstvo sa BiH, u mnogim oblicima.

“Postoji utvrđeni proces za vojnu podršku i prodaju. Taj proces je kontinuiran za BiH, a svaka pomoć i prodaja mora proći kroz naš Kongres. Mi smatramo da je sigurnost u tom cijelom region izuzetno važna”, ocijenila je.

“Svakako smatramo da je Bosna i Hercegovina jedan od ključnih partnera u borbi protiv terorizma; u posljednjih oko četiri i po godine, više od 275 vojnih pripadnika iz BiH je učilo i sudjelovalo u američkim programima dizajniranim za obrazovanje i obuku za borbu protiv neprijateljskih utjecaja i terorizma, a ta će se suradnja i nastaviti”, zaključila je Gleason u izjavi za Glas Amerike.