Oduzeti mobiteli i tekstilna roba vrijedni više od 56.000 KM

Službenici Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) privremeno su u Bijeljini oduzeli mobilne telefone i prateću opremu u vrijednosti od 30.000 KM, dok je na tržnici “Arizona” oduzeta tekstilna roba u vrijednosti od 26 130 KM.

Oduzeta roba se nezakonito prodavala na tržištu BiH.

Kako je priopćeno iz Ureda za informiranje Uprave za indirektno oporezivanje, na osnovu operativnih saznanja o krijumčarenju tekstilne robe iz Republike Srbije u BiH, ovlašteni službenici UIO-a iz Grupe za sprečavanje krijumčarenja i prekršaja, izvršili su provjere porijekla robe kod jednog pravnog lica na tri lokacije na tržnici “Arizona”.

Prilikom izvršenih provjera obračuna i plaćanja indirektnih poreza, uvidom u knjigovodstvenu dokumentaciju i izvršenim popisom robe, utvrđen je višak robe stranog porijekla. Radilo se o raznoj tekstilnoj konfekciji u vrijednosti od 26 130  KM. Roba je privremeno oduzeta, a protiv pravnog lica bit će podnesen zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka.

Na osnovu obrađenih informacija o krijumčarenju mobilnih aparata i prateće opreme iz susjednih zemalja u BiH, ovlašteni službenici UIO iz Grupe za sprečavanje krijumčarenja i prekršaja, izvršili su provjere podrijetla spomenute robe na tri lokacije u Bijeljini. U tri prodajna objekta pronađeni su mobilni aparati i prateća tehnička oprema u vrijednosti od 30 000 KM, za koje nije postojala prateća dokumentacija o podrijetlu robe.

Roba je privremeno oduzeta, a protiv vlasnika radnji iz Bijeljine, bit će podneseni zahtjevi za pokretanje prekršajnog postupka, navodi se u priopćenju.  (FENA)

Možda vam se svidi

Leave A Reply