Apel: Umjesto automobila koristite javni prijevoz

Odsjek za zaštitu okoline Općine Kakanj upućuje apel građanima Kaknja da tokom maglovitih dana koji pogoduju koncentraciji zagađujućih materija u zraku umjesto ličnih automobila što više koriste javni prevoz.

U situacijama kada je nužno koristiti autmobil, korisno bi bilo da više osoba putuje jednim automobilom. Primjera radi, ukoliko bi svaki vozač svojim automobilom povezao komšiju na posao, broj automobila u saobraćaju bi se drastično smanjio.

Zagađenosti zraka, uz industriju i automobile, značajno doprinose i individualna ložišta. Obaveza vlasnika individualnih ložišta je da, posebno tokom maglovitih dana, biraju energent koji će što manje zagaditi vazduh. Posebno je potrebno naglasiti činjenicu da je zabranjeno u kotlovnicama spaljivati smeće, gumu, plastiku i sl.

Važno je naglasiti i značaj utopljavanja objekata čime se postižu značajne uštede goriva koje se koristi za zagrijavanje, a time se smanjuje i zagađenost zraka.

Odsjek za zaštitu okoline Općine Kakanj pomoću vlastite mobilne monitoring stanice kontinuirano, svakoga dana, 24 sata dnevno, prati kvalitet zraka u Kaknju kako bi se, u slučaju potrebe, poduzele mjere na zaštiti zdravlja stanovništva.

Ukoliko se putem mobilne monitoring stanice zabilježi prekomjerna zagađenost zraka, uz istovremeno uspostavljenu stabilnu vremensku situaciju koja je karakteristična po sporom pomjeranju atmosferskog pritiska, slabom vjetru i pojačanoj temperaturnoj inverziji koja bi se mogla zadržati u narednih 48 sati, Operativni štab Općine Kakanj za primjenu Plana interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka će proglasiti jednu od epizoda.

(Press Općine Kakanj)

Možda vam se svidi

Comments are closed.