14.4 C
Kakanj
Srijeda, 12 Maja, 2021

Odsjek za inspekcije nastavlja aktivnosti na uvođenju reda u oblasti gradnje i urbanizma

Odsjek za inspekcije Općine Kakanj i u 2015. godini realizira aktivnosti na kontroli legalnosti izgradnje objekata. U slučajevima kada se ustanovi izvođenje građevinskih radova bez odobrenja i protivno prostorno-planskoj dokumentaciji, općinski građevinski inspektor donosi rješenja o uklanjanju, te ispostavlja prekršajne naloge, dok nadležnim sudovima upućuje krivične prijave protiv izvršilaca bespravne gradnje.

Kazne za izvođenje radova bez odobrenja iznose od 500,00 KM do 10.000 KM. Kazne za nastavak izvođenja radova pored zabrane od strane inspekcije su od 1.000 KM do 10.000 KM.

Kazna zatvora po krivičnoj prijavi je od 3 mjeseca do 3 godine.

Ukoliko osoba koja je izvršila bespravnu gradnju odbije ukloniti objekat, mehanizaciju će angažirati Odsjek za inspekcije, a faktura za troškove uklanjanja, uz dodatni prekršajni nalog zbog nepostupanju po naredbama inspekcije, će biti dostavljena izvršiocu bespravne gradnje.

Nagomilane probleme bespravne gradnje nije moguće riješiti u kratkom periodu. No, postoji odlučnost i sistemski pristup. Problem se rješava kroz legalizaciju bespravno izgrađenih objekata tamo gdje je moguća legalizacija u skladu sa zakonskim propisima, te rušenjem objekata koje nije moguće legalizirati.

P1070082

P1070078

ob

Foto: Početkom oktobra prošle godine izvršeno je uklanjanje bespravno izgrađenog objekta u gradskoj jezgri Kaknja, u blizini zgrade javnih preduzeća. Radi se o objektu koji je napravljen na državnom zemljištu bez odobrenja za gradnju, a uz to je izgrađen  ispod dalekovoda.

- MARKETING -

NAJNOVIJE

- MARKETING -

POVEZANO