Održavajte FAP filter, smanjite troškove

DPF filter, odnosno FAP filter na Francuskom, je naprava ugrađena u izduvni sistem dizelskog motora koja sprečava izlazak tvrdih čestica u atmosferu.
Dakle, njegova ulogaje isključivo ekološka. Dok sve radi s DPF filtrom nema nikakvih problema, ali najvažnije je da pratite uputstva putnog računara i držite ga u dobroj kondiciji. Za njegovo čišćenje postoje dva načina.
1. Pasivna regeneracija obavlja se tokom duže vožnje autoputem, kad se usljed povećanja temperature izduvnih gasova nakupljene čestice čađi same spale i u obliku pepela izađu kroz isduvnu cijev.
2. Aktivna regeneracija je proces u kojem ECU povećava vremena ubrizgavanja kako bi prisilno povećao temperaturu izduvnih gasova. Većina automobila tada uključuje indikator kako bi vozaču dao do znanja da je potrebno da nastavi s vožnjom sve dok god se proces regeneracije ne završi, a to obično traje 15 minuta.
Vozači koji puno vremena provode na otvorenom putu gotovo da i neće biti zahvaćeni procesom aktivne regeneracije. Ona se odnosi samo na automobile koji se uglavnom koriste u gradskim uslovima vožnje.
Mnogi nakon uključenja indikatora da je proces aktivne regeneracije započeo misle da nešto nije u redu s motorom te uspore vožnju ili isključe motor. Tako iz neznanja prave štetu, jer prekidaju proces čišćenja, a rezultat može da bude prilično skup.
Kad začepljenost DPF filtera pređe 95 odsto mora da se zamijeni, a cijena originalnih često iznosi više od 2.000 maraka. (Autopress.hr)

avatar