Održano treće Kantonalno debatno takmičenje

U subotu je u prostorijama Pravnog fakulteta u Zenici održano treće Kantonalno debatno takmičenje koje je organizirala Mreža vijeća učenika Zeničko-dobojskog katona u saradnji sa Ministarstvom obrazovanja, nauke, kulture i sporta ZDK i Pravnim fakultetom.Takmičenje je okupilo 12 srednjih škola s područja Zeničko-dobojskog kantona, a srednjoškolci su debatovali na dvije teme, kvalifikacione i finalne. Prva tema odnosila se na visoko obrazovanje u Bosni i Hercegovine odnosno „Da li visoko obrazovanje u BiH treba biti besplatno.“ Finalisti su debatirali na temu „Da li globalizacija dovodi do stvaranja jedne unificirane kulture.“ Debatanti su iznosili argumente afirmacije i negacije za navedene teme.

Takmičenje je otvorio Mensur Sinanović, ministar obrazovanja, nauke kulture i sporta Zeničko-dobojskog kantona te poželio sreću takmičarima. Najbolji su bili učenice Prve gimnazije iz Zenice, koje su u finalnu bodovno bili bolji od učenika Gimnazije iz Visokog. Treće mjesto zauzeli su učenice Druge gimnazije iz Zenice.

Za najboljeg debatanta proglašen je Jamaković Emrah učenik visočke Gimnazije.
– Iskrena mi je čast i zadovoljstvo jer je ovo takmičenje okupilo mlade ljude koji gaje društvene vrijednosti i trude se biti pozitivna promjena u društvu, stoga se upravo njima želim zahvaliti jer svojim djelom dokazuju da su upravo ta pozitivna promjena i snaga našeg društva u budućnosti, kazala je Ida Tokalić predsjednica Mreže vijeća učenika Bosne i Hercegovine.
Takmičenje je poslužilo srednjoškolcima da iznesu svoje mišeljenje o aktualnim temama u bh. društvu, te ponude evenutalna rješenja za ove probleme.

Pored organizatora takmičenje je spoznorski podržano od strane fast foda Urban Grill iz Zenice koji je obezbijedio hranu za učesnike i zastupnice u Skuštini ZDK Meldine Ugarak koja je obezbijedila novčane nagrade za pobjednike dok je Pravni fakultet pripremio vrijedne nagrade za prva tri mjesta.

 

Možda vam se svidi

Leave A Reply