Održano općinsko takmičenje učenika osnovnih i srednjih škola iz poznavanja prve pomoći

U organizaciji Crvenog križa općine Kakanj, u subotu 15.aprila 2017.godine na poligonu Vatrogasnog doma u Kaknju održano je općinsko takmičenje iz poznavanja prve pomoći za učenike osnovnih i srednjih škola. Učešće u takmičenju su uzele ekipe iz  pet osnovnih škola i dvije srednje škole sa područja općine Kakanj. Takmičenje se odvijalo po sistemu kružnog toka na 4 poligona sa realističkim prikazom povreda. Takmičare su ocjenjivale dr. Nermina Škaljo i dr. Ikra Čehajić, te medicinski tehničar Tarik Šehić, dok su volonteri Crvenog križa bili markinati koji su glumili povrede.

Na takmičenju su sve ekipe pokazale visok stepen znanja, spremnosti i vještine prilikom ukazivanja pomoći povrijeđenima. U kategoriji osnovnih škola prvo mjesto osvojila je ekipa OŠ „Mula Mustafa Bašeskija“ Kakanj, drugoplasirana je bila OŠ „Ahmed Muradbegović“ Donji Kakanj, dok je treće mejsto pripalo OŠ „15.april“ Doboj.

U kategoriji srednjih škola bolja je bila ekipa Gimnazije „Muhsin Rizvić“ u odnosu na drugoplasiranu ekipu STŠ „Kemal Kapetanović“.

Pobjedničke ekipa predstavljat će Kakanj na kantonalnom takmičenju iz prve pomoći.

Poznavanje prve pomoći i ukazivanje iste je jako važno u situacijama kada su ljudski životi ugroženi u raznim vidovima nesreća. Vrlo često je ukazivanje prve pomoći od ključnog značaja za spašavanje nečijeg života prije nego što dođu ekipe hitne medicinske pomoći i unesrećeni bude zbrinut. Zbog toga je jako korisno što ovi učenici od osnovne škole, zajedno sa svojim nastavnicima, vrijedno rade i treniraju kako bi bili spremni za slučaj nesreće.

Možda vam se svidi

Leave A Reply