Održana prva promocija novog Pravopisa bosanskoga jezika

U prepunoj Velikoj sali Općine Stari Grad  17. 4. 2018. godine održana je promocija novog Pravopisa bosanskoga jezika, autora Senahida Halilovića. Drugo izdanje Pravopisa došlo je čak 22 godine nakon prvog, i izazvalo ogromnu pažnju javnosti.

O knjizi su, osim autora Halilovića, govorili i prof. dr. Amela Šehović, doc. dr. Mirela Omerović, te prof. Lejla Tuce, dok je mobilnu aplikaciju Pravopisa prezentirao Faik Ćatibušić, direktor IT kompanije Ant Colony.

Šehović je govorila o promjenama koje donosi ovaj Pravopis, odnosno pravilima koja predlaže, dok je Omerović govorila o Pravopisnom rječniku, te novinama koje on donosi. Tuce je prezentirala primjere iz Pravopisa, uz poseban naglasak na činjenici da brojni primjeri dolaze iz bh. književnosti, te da su uključeni i primjeri iz djela nove generacije autorica i autora.

“Istovremeno je i čast i obaveza raditi na mobilnoj aplikaciji Pravopisa bosanskoga jezika. Sretni smo što radimo na ovom proizvodu, i nadamo se da će biti koristan desetinama hiljada ljudi, a posebno učenicama i učenicima, studenticama i studentima”, rekao je Ćatibušić prezentirajući mobilnu aplikaciju koja će uskoro biti objavljena, te će biti besplatno dostupna svim korisnicima.

Autor Halilović istakao je da je ovo izdanje otvorenije od prvog, da je nastajalo u okolnostima naklonjenijim nauci. “Drago mi je da je uz mene stala i mlada generacija. Najljepše je to vrijeme u životu, kada čovjek uči od svojih učenica i učenika. Od 29 članica i članova Pravopisne komisije, čak njih 23 su moje bivše studentice i studenti. Hvala im svima na podršci, i hvala javnosti na ovakvoj pažnji i podršci novom izdanju Pravopisa bosanskoga jezika”, istakao je tokom svog obraćanja Halilović.

Preko 400 posjetilaca promocije imalo je priliku čuti i nagrađivani ansambl Corone, koji je izveo tri kompozicije. Za testiranje mobilne aplikacije Pravopisa možete se prijaviti na web-stranici www.pravopis.ba.

Napomena: tim stranice Pravopis.ba i izdavač Slavistički komitet izvinjavaju se svima koji nisu uspjeli kupiti svoj primjerak Pravopisa jer su svi primjerci rasprodani prije početka promocije. Učinili smo sve što smo mogli da dobijemo nove primjerke, te će ograničeni broj primjeraka biti dostupan već sutra na Sajmu knjiga, na štandu University Pressa. Ukoliko ste bili na promociji, a niste uspjeli kupiti svoj primjerak, kontaktirajte nas privatnom porukom ili na info@pravopis.ba i omogućit ćemo da ga kupite po cijeni s promocije.

Možda vam se svidi

Leave A Reply