Odlazak u drugi grad radi izvoda iz matičnih knjiga je od danas prošlost

Putovanje u drugi grad kao i čekanje u dugim redovima kako bi izvadili izvode iz matičnih knjiga, za građane Federacije BiH je od 12.maja prošlost.

Bez obzira gdje su rođeni i gdje se nalaze, građani FBIH neće morati više putovati u druge gradove kako bi izvadili rodni list, potvrdu o državljanstvu ili vjenčani list. Tako će i građani Kaknja sve izvode iz matičnih knjiga zahvaljujući novom elektronskom sistemu moći dobiti u sva četiti matična ureda na području općine.

„Cilj uspostave Registra je mogućnost da u bilo kojem matičnom uredu FBiH omogući građanima da dobiju podatke i izvode iz matičnih evidencija bez obzira gdje su upisani. Time se omogućuje građanima da po mjestu prebivališta dobiju izvode i time ne moraju odlaziti u druge općine“- riječi su Bahrudina Arnauta – šefa odsjeka za matične evidencije

Prema Zakonu o matičnim knjigama Federacije BiH koji je stupio u maju ove godine, i u Kaknju je svečano pušten u funkciju JEDINSTVENI CENTRALNI REGISTAR FBIH kao kruna reforme matične evidencije, koji će donijeti olašice u brojnim oblastima.

„Ovo se trebalo realizovati i mnogo prije. Ova uprava će morati u narednom periodu da koristi sve što koriste informacione tehnologije. Danas je vrijeme bitno, a odlazak u druge gradove je dodatni trošak, a ovim registrom postaje nepotrebno. Ovo je bitno za sve nas. Na ovome ne smijemo stati. Općina Kakanj mora biti savremena i moderna uprava koja će u najkraćem rokurješavati zahtjeve iz naše nadležnosti“- rekao je Nermin Mandra, načelnik općine

Općina Kakanj je u potpunosti tehnički i kadrovski spremna za ovaj histrojiski korak u oblasti matične evidencije. Sve eventualne greške koje su nastale u proteklom periodu, građani će pokretanjem upravnih postupaka rješavati u Općinama u kojima se vode matične knjige.

Od 12.maja pa do 30.juna ove godine vrši se testno, odnosno eksperimentalno izdavanje izvoda iz matičnih knjiga građana općine Kakanj, koji se vode na području drugih općina Federacije BiH. S toga se mole građani da ukoliko se pojave greške, imaju strpljenja i razumjevanja.

kakanj-x

Možda vam se svidi

Comments are closed.