Odlazak medicinara iz BiH sve alarmantniji: “Odlaze nam najstručniji i najsposobniji radnici”

Zbog sve masovnijeg odlaska zdravstvenih radnika sa ovih prostora pojedine bolnice u bh. entitetu Republika Srpska dospjele su u poziciju da u određenim oblastima trenutno nemaju dovoljno specijalista.

U Strukovnom sindikatu doktora medicine RS naglašavaju da je činjenica da ljekari sve masovnije odlaze u inostranstvo. Kažu da je teško precizirati broj onih koji su dosad napustili bolnice u Republici Srpskoj, ali da njihov deficit i te kako osjetan, i za pacijente i za njihove kolege.

– Posebno strahujemo od 1. januara naredne godine, za kada se najavljuje stupanje na snagu novog zakona u Njemačkoj, kojim će biti pojednostavljeni uslovi odlaska u ovu državu. Mislim da će tada uslijediti pravi egzodus zdravstvenih radnika iz RS – ističe predsjednik ovog sindikata Miodrag Femić.

Prema njegovim riječima, veliki problem je kad iz bolnice ode stručan specijalista.

– Potrebno je oko 30 godina školovanja da bismo dobili jednog stručnog i sposobnog specijalistu sa iskustvom. Nažalost, za očekivati je da će ljudi ići u sve većoj mjeri, što domaće zdravstvo korak po korak približava totalnom kolapsu. Liste čekanja će biti sve duže, a ljekari koji ostanu ovdje radiće daleko više posla – upozorava Femić.

Iz Strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara RS poručuju da je odlazak zdravstvenih radnika jedan od većih, ako ne i najveći problem u domaćem zdravstvu.

– Odlaze nam najstručniji i najsposobniji radnici, jer su ovdje plate ispod svakog nivoa – naglašava predsjednik ovog sindikata Mirko Šerbedžija.

Dodaje da je renoviranje bolnica u RS-u, kao i nabavljanje skupe i moderne opreme, za svaku pohvalu, ali da to ne doprinosi poboljšanju standarda zdravstvenih radnika.

– Ne možemo da jedemo zidove renoviranih bolnica ili novu opremu. Povećanje plata tražimo da bar pokušamo zaustaviti odlazak našeg stručnog kadra koji bi, ako se ovdje ništa ne promijeni, već naredne godine mogao da bude žešći nego ikad – poručuje Šerbedžija.

Ono što ranije nije bio slučaj, a što se sve češće dešava, jeste da učenici srednjih medicinskih škola u RS-u već u drugom-trećem razredu počinju da intenzivno uče strani jezik. Tako nije rijedak slučaj da srednjoškolci, uporedo s nastavom i praksom, pohađaju kurseve, jer planiraju da napuste RS odmah nakon završene srednje.

– Čim završim školu odoh u Norvešku, gdje ću istovremeno raditi i školovati se. Ovdje zaista nema perspektive – kaže Mirela S, učenica banjalučke Medicinske škole.

Možda vam se svidi

avatar