Odgovor na upit u vezi prekomjerne buke koja dolazi iz naselja Varda

Putem modaliteta dvosmjerne komunikacije sa građanima dobili smo i upit koji se odnosi na probleme prekomjerne buke koja dolazi iz naselja Varda. Stoga, javnosti želimo pojasniti zakonom propisane nadležnosti kantonalne i općinske inspekcije, te policije.

Općina Kakanj, tj. Odsjek za inspekcije, nadležnost ima u slučajevima kada prekomjerna buka dolazi iz obrtničkih radnji, te u slučajevima kada buka nastaje unutar stambenih zgrada (međukomšijski odnosi i slično).

Ukoliko se prekomjerna buka dešava u otvorenom prostoru, te time ometa veći broj ljudi, onda se takvi slučajevi promatraju kao narušavanje javnog reda i mira, pa nadležnost za rješavanje ove vrste problema ima policija. U ovakvim slučajevima treba pozvati policiju na broj telefona 122.

Za prekomjernu buku koja nastaje u ugostiteljskim objektima nadležnost ima kantonalna inspekcija. Međutim, kantonalna inspekcije objetivno ne može u kasnim noćnim satima reagirati na području cijelog ZDK, pa u ovakvim situacija treba pozvati policiju koja će izaći na lice mjesta, sačiniti zabilješku, te istu dostaviti kantonalnoj inspekciji koja može na osnovu te zabilješke izdati prekršajni nalog. (Press Općine Kakanj)

Možda vam se svidi

Comments are closed.