Odgovor na sve češće veličanje fašizma i nacionalizma u BiH

U okviru obilježavanja   9. maja, Dana pobjede nad fašizmom i  Dana Evrope, oko 1500 antifašista iz Sarajeva, Srebrenice, Tešnja, Tuzle, Gradačca i  Zenice veliki broj građana učestvovali su  danas u Sarajevu u Maršu antifašista, pod sloganom “I ja sam antifašista”.

Pod geslom „I ja sam antifašista“ koloni, koja se kretala na relaciji od Sebilja do Kampusa Univerziteta u Sarajevu, pridružili su se antifašisti iz susjednih zemalja, Hrvatske, Srbije, Crne Gore…

– Na taj način je više od 1.500 antifašista poslalo poruke mira i humanizma, a najvažnija je da antifašizam nije niti će biti pobijeđen – izjavio je predsjednik Odbora za afirmaciju i zaštitu vrijednosti antifašističke borbe naroda i narodnosti Bosne i Hercegovine SDPBiH Muzafer Šehović.

Marš antifašista, pojašnjava, nastao je kao „odgovor na sve češće veličanje fašizma i nacionalizma u Sarajevu i drugim gradovima BiH“.
Zato su učesnici prilikom polaganja cvijeća na spomen-obilježju Vječna vatra potvrdili svoju opredijeljenost za borbu protiv svih vrsta nacionalizma, šovinizma , netolerancije, te svih ostalih oblika fašizma.

– Danas kada se susrećemo s različitim oblicima fašizma širom svijeta pa i u našim društvu, naša je obaveza da u skladu sa svojim osnovnim principima slobode, jednakosti i socijalne pravde, solidarnosti, antifašističke prošlosti, nastavimo njegovati tekovine antifašizma – istakli su učesnici Marša antifašizma u Sarajevu, koji su šetnju nastavili do Spomenika ubijenoj djeci Sarajeva (1992. – 1995.) i Josipa Broza Tita.

Predsjednik Upravnog odbora Saveza antifašista i boraca narodnooslobodilačkog rata Kantona Sarajevo Ibrahim Čomić ukazao je da građani trebaju živjeti na način da shvataju BiH kao jedinstvenu zemlju svih njenih građana, koja nema podjele na Muslimane, Hrvate i Srbe.

Možda vam se svidi

NAPOMENA:Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Kakanj-x.com. Portal Kakanj-x.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Kakanj-x.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

avatar