Od septembra u Hrvatskoj legalna medicinska marihuana

0

Legalizacija primjene marihuane u medicinske svrhe u Hrvatskoj, što s nestrpljenjem očekuju oboljeli od multiple skleroze i drugih teških bolesti, realizirat će se najranije u septembru, piše Novi list.

Prvi pripravci indijske konoplje/kanabinoida registrirani u državama Evropske unije mogli bi se na hrvatskom tržištu naći do kraja godine, ukoliko proizvođači ili farmaceutske kompanije koje ih zastupaju podnesu zahtjev za registraciju Agenciji za lijekove i medicinske proizvode.

- TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Povjerenstvo Ministarstva zdravlja za analizu i preporuku primjene kanabionoida u medicinske svrhe jednoglasno je sredinom januara preporučilo promjenu zakonske regulative, odnosno dopunu Zakona o suzbijanju zloupotrebe droga i premještanje kanabisa iz prve grupe droga prema konvenciji iz 1971. godine, čime bi se omogućilo izdavanje medicinske marihuane na recept, tj. primjena medicinske marihuane u Hrvatskoj.

Iako je time dobio zeleno svjetlo za izmjenu zakona, ministar zdravlja Hrvatske Siniša Varga pričekat će da povjerenstvo u potpunosti dovrši posao koji je započelo. U Ministarstvu očekuju da će to tijelo s konačnim stručnim stavovima i zaključcima izaći pred javnost najkasnije do juna.